Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019973" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019973 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozenýchfenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační akt

  • Název v anglickém jazyce

    ANTIOXIDANT CAPACITY COMPARISON OF FLESH COLOURED POTATO

  • Popis výsledku anglicky

    The beneficial influence of some foodstuff including fruit, vegetable, tea, coffee and red wine on human health has been recognised to originate from antioxidants activity, especially polyphenols. A lot of methods for determination of the antioxidant activity based on the different principles, aiming at various antioxidant groups and measuring different properties is used. The main potato antioxidants are phenolic compounds, L-ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, ?-lipoic acid and red and blue potatoes include antho-cyanins acylated with ferulic and p-coumaric acid. The aim of this work was to compare four selected assays for the determination of antioxidant activity and comparison of different flesh coloured potato samples. For measurement of antioxidant activity of potato samples ABTS, DPPH, FRAP and DMPD assays were used. A total of 11 potato cultivars with different coloured flesh were investigated for antioxidant properties.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F06%2F0268" target="_blank" >GA525/06/0268: Prooxidanty a antioxdianty v potravinách rostlinného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 26. - 28. 5. 2008, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku