Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00019973" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00019973 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení vlivu technologického zpracování na antioxidační vlastnosti brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Ovoce a zelenina obsahují různé skupiny sloučenin s antioxidačními vlastnostmi. Tyto látky působí jako antioxidanty díky jejich schopnosti vychytávat volné radikály a chrání buňky proti oxidačnímu stresu. Vyšší konzumace ovoce a zeleniny je spojována s nižším výskytem rakoviny, srdečních onemocněních, diabetu, aterosklerosy a dalších civilizačních chorob.Hlavními antioxidanty brambor jsou především fenolové látky, kyselina askorbová, karotenoidy, tokoferoly a u červených a fialových odrůd brambor anthokyany, Cílem této práce bylo porovnat antioxidační aktivitu u brambor s žlutou, červenou a fialovou dužninou a změnu antioxidační aktivity po technologickém zpracování. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami DPPH a ABTS. Obsah celkových přirozenýchfenolů byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteauova činidla a obsah jednotlivých fenolických látek metodou HPLC. V práci byla měřena antioxidační kapacita 11 odrůd brambor. Fialově zbarvená odrůda Violette vykazovala nejvyšší antioxidační akt
Název v anglickém jazyce
ANTIOXIDANT CAPACITY COMPARISON OF FLESH COLOURED POTATO
Popis výsledku anglicky
The beneficial influence of some foodstuff including fruit, vegetable, tea, coffee and red wine on human health has been recognised to originate from antioxidants activity, especially polyphenols. A lot of methods for determination of the antioxidant activity based on the different principles, aiming at various antioxidant groups and measuring different properties is used. The main potato antioxidants are phenolic compounds, L-ascorbic acid, carotenoids, tocopherols, ?-lipoic acid and red and blue potatoes include antho-cyanins acylated with ferulic and p-coumaric acid. The aim of this work was to compare four selected assays for the determination of antioxidant activity and comparison of different flesh coloured potato samples. For measurement of antioxidant activity of potato samples ABTS, DPPH, FRAP and DMPD assays were used. A total of 11 potato cultivars with different coloured flesh were investigated for antioxidant properties.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F0268" target="_blank" >GA525/06/0268: Prooxidanty a antioxdianty v potravinách rostlinného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXIX. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 26. - 28. 5. 2008, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—