Vlastnosti mouky tritordea
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021047" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti mouky tritordea
Popis výsledku v původním jazyce
Pro hodnocení vlastností mouky tritordea bylo vybráno šest linií T1-T6. Byly sledovány jak znaky analy-tické, tak vlastnosti fermentovaného těsta a pečiva jak čisté formě, tak v poměru 50:50 s pšeničnou mou-kou. Obsah bílkovin v moukách tritordea byl vyšší, ale kvalita bílkovin podle Zelenyho testu nižší. Míra poškození škrobu a amylolytická aktivita omezovala standardní pekařské využití tritordea. Vaznost směs-né mouky se vzorky T1-T6 byla snížena, ale kvalita pečiva mimo vzorek T3 byla srovnatelná s nefortifi-kovaným standardem. Jakost mouky, těsta a pečiva tritordeí T2 a T4 byla podle PCA nejméně odlišná od komerční pšeničné mouky.
Název v anglickém jazyce
Tritordeum flour properties
Popis výsledku anglicky
Analytical, femented dough and bread characteristics were measured including single T1-T6 flours as well as mixtures 50:50 with com-mercial wheat flour. Protein content in tritordeum flours was generally higher, however their quality ac-cording to Zeleny?s test did not. Also damaged starch rate together with amylase activity could limite common baking usage. Flour mixtures absorption decreased, but bread quality except T3 one was compa-rable to non-fortified standard. Flour, dough and bread quality of tritordeum T2 and T4 was sign respekt to PCA results the most similar to one of commercial wheat flour.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—