Přísady pro prodloužení údržnosti - ano, ne či jak vlastně?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021078" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přísady pro prodloužení údržnosti - ano, ne či jak vlastně?
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv mléčnanu sodného (Purasal) a bakteriocinu na růst listeria monocytogenes v masných výrobcích. Obě sledovaná aditiva omezila významným způsobem růst mikroorganismů a lze je doporučit jako doplňující překážku zajišťující údržnost masnýchvýrobků. Rozdílně se chová bakteriocin v reálném systému potraviny (kde dochází k interferenci se složkami potraviny) a jinak v živném mediu v ideálních podmínkách. Obě aditiva je nutné vhodně zasadit do systému jiných překážek ? zdá se, že kombinace obou by mohla být vhodným řešením. Přitom je třeba zohlednit i ekonomické důsledky.
Název v anglickém jazyce
Přísady pro prodloužení údržnosti - ano, ne či jak vlastně?
Popis výsledku anglicky
Effect of lactate and pediocin on the growth of Listeria monocytogenes in meat products was evaluated. Both additives limited significantly the microbial growth and can be recommended as an additional hurdle assuring shelf-life of meat product. There aredifferences in effect of bacteriocin under ideal condition in vitro opoosite to real condition in food (interference with component of food). Both additives can be placed into system of other hurdles, ideal seems to be combination of both these. The economy of the addition must be observed too.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—