Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přísady pro prodloužení údržnosti - ano, ne či jak vlastně?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021078" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021078 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přísady pro prodloužení údržnosti - ano, ne či jak vlastně?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv mléčnanu sodného (Purasal) a bakteriocinu na růst listeria monocytogenes v masných výrobcích. Obě sledovaná aditiva omezila významným způsobem růst mikroorganismů a lze je doporučit jako doplňující překážku zajišťující údržnost masnýchvýrobků. Rozdílně se chová bakteriocin v reálném systému potraviny (kde dochází k interferenci se složkami potraviny) a jinak v živném mediu v ideálních podmínkách. Obě aditiva je nutné vhodně zasadit do systému jiných překážek ? zdá se, že kombinace obou by mohla být vhodným řešením. Přitom je třeba zohlednit i ekonomické důsledky.

  • Název v anglickém jazyce

    Přísady pro prodloužení údržnosti - ano, ne či jak vlastně?

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of lactate and pediocin on the growth of Listeria monocytogenes in meat products was evaluated. Both additives limited significantly the microbial growth and can be recommended as an additional hurdle assuring shelf-life of meat product. There aredifferences in effect of bacteriocin under ideal condition in vitro opoosite to real condition in food (interference with component of food). Both additives can be placed into system of other hurdles, ideal seems to be combination of both these. The economy of the addition must be observed too.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus