Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování vlivu přídavku taninů na obsah a složení polyfenolických látek révových vín

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021137" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021137 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování vlivu přídavku taninů na obsah a složení polyfenolických látek révových vín

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polyfenolické látky jsou jedny ze základních složek vína a zásadním způsobem ovlivňují jeho senzorické vlastnosti a stabilitu. Polyfenolické látky se ve vínech vyskytují ve velmi nízkých koncentracích. Z tohoto důvodu je třeba je před vlastním stanovenímzakoncentrovat. Vhodnou metodou pro izolaci, purifikaci a zakoncentrování fenolických látek ze složité matrice je extrakce na pevné fázi (SPE ? solid phase extraction). Pro rozdělení a identifikaci polyfenolických látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) na reverzní fázi s detektorem diodového pole. K identifikaci jednotlivých standardních látek bylo použito vytvořené knihovny absorpčních spekter standardů. V tomto příspěvku jsou uvedeny výsledky stanovení obsahu celkových a jednotlivých polyfenolických látek u osmi vín bílých a dvou růžových. Je vyhodnocen obsah polyfenolických látek a jejich změny obsahu po přídavku taninů ve dvou různých koncentracích. Na základě senzorické analýzy je stanoven chuťový profil

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of tannin addition of the content and composition of polyphenols in wines

  • Popis výsledku anglicky

    Polyfenols as one of the main components can strongly affect sensorial characteristics and stability of wine. Since the concentration of polyfenols in wines is very low, the sample must be concentrated before measurement. Extraction on solid phase (SPE ?solid phase extraction) is a suitable method for isolation, purification and concentation of polyfenols from complicated matrix. Reverse-Phase High Performance Liquid Chromatography (HPLC) with diode array detection was used for allocation and identification of polyfenols. A library of absorbing spectra of standards was created and used for identification of standard agents. Content of single and total polyfenols and their change after tannin addition was determined in eight white and two rose wine samples. Influence of flavour profile of tannin on sensorial characteristics of wines was established.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Kvalita moravských a českých vín a jejich budoucnost

  • ISBN

    978-80-7375-208-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Lednice

  • Datum konání akce

    11. 9. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku