Sledování vlivu přídavku taninů na obsah a složení polyfenolických látek révových vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021137" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021137 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování vlivu přídavku taninů na obsah a složení polyfenolických látek révových vín
Popis výsledku v původním jazyce
Polyfenolické látky jsou jedny ze základních složek vína a zásadním způsobem ovlivňují jeho senzorické vlastnosti a stabilitu. Polyfenolické látky se ve vínech vyskytují ve velmi nízkých koncentracích. Z tohoto důvodu je třeba je před vlastním stanovenímzakoncentrovat. Vhodnou metodou pro izolaci, purifikaci a zakoncentrování fenolických látek ze složité matrice je extrakce na pevné fázi (SPE ? solid phase extraction). Pro rozdělení a identifikaci polyfenolických látek byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) na reverzní fázi s detektorem diodového pole. K identifikaci jednotlivých standardních látek bylo použito vytvořené knihovny absorpčních spekter standardů. V tomto příspěvku jsou uvedeny výsledky stanovení obsahu celkových a jednotlivých polyfenolických látek u osmi vín bílých a dvou růžových. Je vyhodnocen obsah polyfenolických látek a jejich změny obsahu po přídavku taninů ve dvou různých koncentracích. Na základě senzorické analýzy je stanoven chuťový profil
Název v anglickém jazyce
The influence of tannin addition of the content and composition of polyphenols in wines
Popis výsledku anglicky
Polyfenols as one of the main components can strongly affect sensorial characteristics and stability of wine. Since the concentration of polyfenols in wines is very low, the sample must be concentrated before measurement. Extraction on solid phase (SPE ?solid phase extraction) is a suitable method for isolation, purification and concentation of polyfenols from complicated matrix. Reverse-Phase High Performance Liquid Chromatography (HPLC) with diode array detection was used for allocation and identification of polyfenols. A library of absorbing spectra of standards was created and used for identification of standard agents. Content of single and total polyfenols and their change after tannin addition was determined in eight white and two rose wine samples. Influence of flavour profile of tannin on sensorial characteristics of wines was established.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Kvalita moravských a českých vín a jejich budoucnost
ISBN
978-80-7375-208-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Lednice
Datum konání akce
11. 9. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—