Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021156" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021156 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv kyseliny mléčné a octové o koncentraci produkované laktobacily na růst Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821. Inhibiční aktivita byla stanovena agarovou difúzní metodou. Organické kyseliny měly koncentraci v rozmezí 10 - 500 mmol/l. Aktivní kyselost kyselin byla upravena na pH 3, a inhibiční zóny se měřily po 7 dnech kultivace. Aktivita obou kyselin vůči Fusarium culmorum 301 a 302 rostla přímo úměrně s rostoucí koncentrací kyseliny. Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 byly vůči působení kyseliny octové více rezistentní. Kyselina mléčná neměla vůči Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 efekt.
Název v anglickém jazyce
Antifungal activity of acetic and lactic acid against Fusarium strains
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to observe the influence of lactic acid and acetic acid at the concentrations produced by lactobacilli strains on the growth of Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821.The inhibitory activity of acids was detected by agar diffusion method. Organic acids were applied at concentrations between 10 and 500 mmol/l. The active acidity of acids was adjusted to pH 3. Monitoring of inhibition zones was investigated after sevendays cultivation. The activity of both acids against Fusarium culmorum 301 followed the trend of increasing inhibition depending on rising value of acid concentration. In case of Fusarium culmorum 302, well ? observed inhibition zones originated, too. Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821 were more resistant against acetic acid treatment. Lactic acid showed no effect on Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/MEB040705" target="_blank" >MEB040705: Production of lactic acid bacteria minor non peptide metabolites with antimicrobial activity</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—