Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021156" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021156 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antifungální aktivita kyseliny octové a mléčné na plísně rodu Fusarium

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit vliv kyseliny mléčné a octové o koncentraci produkované laktobacily na růst Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821. Inhibiční aktivita byla stanovena agarovou difúzní metodou. Organické kyseliny měly koncentraci v rozmezí 10 - 500 mmol/l. Aktivní kyselost kyselin byla upravena na pH 3, a inhibiční zóny se měřily po 7 dnech kultivace. Aktivita obou kyselin vůči Fusarium culmorum 301 a 302 rostla přímo úměrně s rostoucí koncentrací kyseliny. Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 byly vůči působení kyseliny octové více rezistentní. Kyselina mléčná neměla vůči Fusarium graminearum 608 a Fusarium graminearum 821 efekt.

  • Název v anglickém jazyce

    Antifungal activity of acetic and lactic acid against Fusarium strains

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to observe the influence of lactic acid and acetic acid at the concentrations produced by lactobacilli strains on the growth of Fusarium culmorum 301, Fusarium culmorum 302, Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821.The inhibitory activity of acids was detected by agar diffusion method. Organic acids were applied at concentrations between 10 and 500 mmol/l. The active acidity of acids was adjusted to pH 3. Monitoring of inhibition zones was investigated after sevendays cultivation. The activity of both acids against Fusarium culmorum 301 followed the trend of increasing inhibition depending on rising value of acid concentration. In case of Fusarium culmorum 302, well ? observed inhibition zones originated, too. Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821 were more resistant against acetic acid treatment. Lactic acid showed no effect on Fusarium graminearum 608 and Fusarium graminearum 821.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/MEB040705" target="_blank" >MEB040705: Production of lactic acid bacteria minor non peptide metabolites with antimicrobial activity</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-695-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku