Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917344" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917344 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení, kromě toho že mají významný vliv na senzorické vlastnosti výrobků, produkují celou řadu antimikrobiálních látek, které slouží jako přirozené konzervanty potravin. Laktobacily tvoří vedle kvasinek hlavní část kvasové mikroflóry. Jejich metabolity, jako jsou organické kyseliny, cyklické peptidy, reuterin či mastné kyseliny, se mohou významně podílet na eliminaci růstu plísní v kvasových chlebech, a tak přispívat k prodloužení trvanlivosti těchto potravin. V práci byla pomocí agarové difusní metody sledována antifungální aktivita kmenů Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum VT2, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 a L. sanfranciscensis CCDM 827 vůči plísním Fusarium culmorum DMF 301 a Penicillium expansum DMF 04. Laktobacily byly charakterizovány růstem v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové stanovených metodou HPLC. Vůči antifungálnímu působení aktivně rostoucích buněk laktobacilů byl citlivější kmen F. culmorum. Byla potvrzena aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů; u kmene CCDM 583 byla částečně zachována i po zneutralizování supernatantu. Při testování antifungálního účinku samotných organických kyselin byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Z modelových laboratorně připravených žitných kvasů byly izolovány a identifikovány nové kmeny (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc mesenteroides) s potvrzenou antifungánlní aktivitou, které mohou být využity v provozních podmínkách.
Název v anglickém jazyce
Influence of lactobacilli on the growth of moulds Fusarium culmorum and Penicillium expansum
Popis výsledku anglicky
Lactic acid bacteria, in addition to having a significant effect on the sensory properties of products, produce a variety of antimicrobial agents that serve as natural preservatives in foods. Lactobacilli are apart from yeast the main microorganisms of sourdough. Their metabolites, such as organic acids, cyclic peptides, reuterin or fatty acids, can significantly contribute to the elimination of mold growth in sourdough breads, thus contributing to prolongation of the shelf-life of these foods. In this work, the antifungal activity of the strains Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 and L. sanfranciscensis CCDM 827 against Fusarium culmorum DMF301 and Penicillium expansum DMF04 was tested by agar diffusion method. Lactobacilli were characterized by growth in MRS broth (cell count, pH) and by lactic acid and acetic acid production. Fusarium culmorum DMF301 was more sensitive to the antifungal activity of growing cells. Activity of heat-treated cell-free supernatants was confirmed. For the strain L. plantarum CCDM 583 the activity was detected even after supernatant neutralization.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
171-175
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—