Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917344" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917344 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv laktobacilů na růst plísně Fusarium culmorum a Penicillium expansum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie mléčného kvašení, kromě toho že mají významný vliv na senzorické vlastnosti výrobků, produkují celou řadu antimikrobiálních látek, které slouží jako přirozené konzervanty potravin. Laktobacily tvoří vedle kvasinek hlavní část kvasové mikroflóry. Jejich metabolity, jako jsou organické kyseliny, cyklické peptidy, reuterin či mastné kyseliny, se mohou významně podílet na eliminaci růstu plísní v kvasových chlebech, a tak přispívat k prodloužení trvanlivosti těchto potravin. V práci byla pomocí agarové difusní metody sledována antifungální aktivita kmenů Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum VT2, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 a L. sanfranciscensis CCDM 827 vůči plísním Fusarium culmorum DMF 301 a Penicillium expansum DMF 04. Laktobacily byly charakterizovány růstem v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové stanovených metodou HPLC. Vůči antifungálnímu působení aktivně rostoucích buněk laktobacilů byl citlivější kmen F. culmorum. Byla potvrzena aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů; u kmene CCDM 583 byla částečně zachována i po zneutralizování supernatantu. Při testování antifungálního účinku samotných organických kyselin byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Z modelových laboratorně připravených žitných kvasů byly izolovány a identifikovány nové kmeny (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc mesenteroides) s potvrzenou antifungánlní aktivitou, které mohou být využity v provozních podmínkách.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of lactobacilli on the growth of moulds Fusarium culmorum and Penicillium expansum

  • Popis výsledku anglicky

    Lactic acid bacteria, in addition to having a significant effect on the sensory properties of products, produce a variety of antimicrobial agents that serve as natural preservatives in foods. Lactobacilli are apart from yeast the main microorganisms of sourdough. Their metabolites, such as organic acids, cyclic peptides, reuterin or fatty acids, can significantly contribute to the elimination of mold growth in sourdough breads, thus contributing to prolongation of the shelf-life of these foods. In this work, the antifungal activity of the strains Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. sanfranciscensis CCDM 451, L. panis CCDM 471, L. plantarum CCDM 583 and L. sanfranciscensis CCDM 827 against Fusarium culmorum DMF301 and Penicillium expansum DMF04 was tested by agar diffusion method. Lactobacilli were characterized by growth in MRS broth (cell count, pH) and by lactic acid and acetic acid production. Fusarium culmorum DMF301 was more sensitive to the antifungal activity of growing cells. Activity of heat-treated cell-free supernatants was confirmed. For the strain L. plantarum CCDM 583 the activity was detected even after supernatant neutralization.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    171-175

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku