Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antifungální aktivita sbírkových a nově izolovaných kmenů bakterií mléčného kvašení pro přípravu kvasů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F17%3A43914489" target="_blank" >RIV/60461373:22330/17:43914489 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antifungální aktivita sbírkových a nově izolovaných kmenů bakterií mléčného kvašení pro přípravu kvasů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byla pomocí agarové difusní metody testována antifungální aktivita sbírkových kmenů laktobacilů a nově izolovaných kmenů bakterií mléčného kvašení z ječného kvasu vůči kontaminujícím plísním Fusarium culmorum DMF301 a Penicillium expansum DMF04. Jako vysoce aktivní byly určeny kmeny Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. panis CCDM 71, L. plantarum CCDM 583 a L. plantarum VT2. Antifungální aktivita byla způsobena převážně tvorbou organických kyselin, ale mírnou aktivitu vykazovaly i tepelně ošetřené zneutralizované bezbuněčné supernatanty kmene L. zymae CCDM 361 vůči P. expansum DMF04 a kmene L. plantarum CCDM 583 vůči F. culmorum DMF301. Nově izolované kmeny z ječných kvasů L. curvatus a Leuconostoc mesenteroides se lišily svojí aktivitou vůči testovaným plísním.

  • Název v anglickém jazyce

    Antifungal activity of collection and newly isolated strains of lactic acid bacteria for the preparation of yeast

  • Popis výsledku anglicky

    Using the agar diffusion method, the antifungal activity of the collection strains of lactobacilli and newly isolated strains of lactic acid fermentation bacteria gained from barley sourdough against contaminating mold Fusarium culmorum DMF301 and Penicillium expansum DMF04 was tested. Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum CCDM 181, L. panis CCDM 71, L. plantarum CCDM 583 and L. plantarum VT2 were determined to be highly active. The antifungal activity was predominantly caused by the formation of organic acids, but the mild activity was also reported by the heat-treated neutralized cell-free supernatants of L. zymae CCDM 361 against P. expansum DMF04 and L. plantarum CCDM 583 against F. culmorum DMF301. The newly isolated strains of barley leeks L. curvatus and Leuconostoc mesenteroides differed in their activity against the tested mold types.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    14-18

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus