Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antifungální aktivita laktobacilů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902058" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902058 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antifungální aktivita laktobacilů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byla využita agarová difuzní metoda na sladovém agaru a mléčných agarových miskách pro screening antifungální aktivity Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. panis CCDM 471 a L. sanfranciscensis CCDM 827 pro plísním Fusarium culmorum DMF1 and Penicillium expansum DMF 0004, což jsou běžné kontaminanty potravin a prostředí. Laktobacily byly charakterizovány pomocí růstu v MRS bujónu (počet buněk, pH) a produkcí kyseliny mléčné a octové (HPLC). L. plantarum MP3 vykazoval největší inhibiční efekt na růst obou druhů plísní během 10denní měření. Kmen F. culmorum DMF1 byl více citlivý při měření antifungální aktivity rostoucích buněk laktobacilů. Antifungální aktivita tepelně ošetřených bezbuněčných supernatantů byla detekována pouze po 3 dnech kultivace s F. culmorum DMF1. Byl prokázán synergický efekt kyseliny mléčné a octové. Velikost kolonie F. culmorum DMF1 na agaru s obsahem kyseliny octové (0,1g/100 g agaru) byla 7,9 cm, zatímco na agaru, jehož pH bylo nejprve upraveno přídavkem 10 % kyseliny mléčné na 4,6 a pak byla přidána kyselina octová (0,1g/100 g agaru), byl průměr kolonie pouze 0,55 cm. Použití kultur laktobacilů s antifungální aktivitou např. při přípravě kvasů pro pekárenský průmysl může vést ke zpomalení růstu plísní na výrobcích.

  • Název v anglickém jazyce

    Antifungal activity of lactobacilli

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, agar diffusion method on malt agar and milk agar plate's method were used for screening of antifungal activity of Lactobacillus acidophilus CCDM 151, L. plantarum MP3, L. zymae CCDM 361, L. panis CCDM 471 and L. sanfranciscensis CCDM 827 against strains Fusarium culmorum DMF1 and Penicillium expansum DMF 0004, which are common contaminants of food and environment. Lactobacilli were characterized by growth in MRS broth (cell's count, pH) and by the production of lactic and acetic acids (HPLC). L. plantarum MP3 showed the biggest inhibitory effect on the growth of both fungi species during 10 days of observation. Strain F. culmorum DMF1 was more sensitive to antifungal activity of growing lactobacilli cells. The antifungal activity of heat-treated cell-free supernatants was detectable only after 3 days of cultivation with F. culmorum DMF1. Synergetic effect of lactic and acetic acid was also proved. The size of colonies of F. culmorum DMF1 on agar supplemented with acetic acid (0.1g/100 g of agar) was 7.9 cm, while on agar whose pH was initially adjusted by the addition of 10% wt. lactic acid to 4.6 and then acetic acid was added (0.1g/100 g) the average colony diameter was only 0.55 cm. Use of lactobacilli cultures with antifungal activity when preparing for example the leaven for the baking industry can lead to suppression of mould growth on bread.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    141-146

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    19. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku