Antioxidanty v tukových emulzích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021182" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021182 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidanty v tukových emulzích
Popis výsledku v původním jazyce
Oxidace lipidů v disperzních systémech je komplikovaná transportními procesy. Řídícím dějem je difuze kyslíku do kapalného tuku, resp. kapalného podílu tuku. Systém použitých antioxidantů v tukové emulzi musí odpovídat vlastnostem těchto systémů. V emulzích je možné použít jak antioxidanty rozpustné v tuku, tak ve vodné fázi a jejich vzájemné kombinace. Zajímavé jsou antioxidanty, které vykazují povrchovou aktivitu jako emulgátory. V práci byl sledován vliv antioxidantů (kyselina askorbová, askorbylpalmitát, tokoferol a jejich vzájemné kombinace) na rychlost oxidace lipidů v margarínových emulzích.
Název v anglickém jazyce
Antioxidants in fat emulsions
Popis výsledku anglicky
Lipid oxidation in dispersed systems is complicated because of transport processes. Oxygen diffusion to liquid fat or liquid part of fat is main process. The system of used antioxidants in fat emulsion has to agree with character of these systems. In emulsion it is possible to use antioxidants soluble in fats, also in water phase and their combinations. Antioxidants, which have surface activity as emulsifiers, are interesting. In this study the influence of antioxidants (ascorbic acid, ascorbyl palmitate, tocopherol and their combinations) on lipid oxidation in margarine emusions was determined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 39. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
26. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—