Vliv mezifázového rozhraní na oxidaci lipidů v emulzích. - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008505" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008505 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv mezifázového rozhraní na oxidaci lipidů v emulzích. - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Emulze se obecně skládají ze tří fází: kontinuální (disperzní prostředí), dispergovaná fáze a mezifázové rozhraní. Kyslík a další prooxidační látky difundují přes mezifázové rozhraní z vodné fáze, ve které jsou rozpuštěny, do olejové fáze, kde iniciují oxidaci lipidů, která probíhá ve třech stupních: propagace, iniciace, terminace. Oxidaci lipidů v emulzích ovlivňují jak fyzikální, tak chemické vlivy. Mezi fyzikální vlivy můžeme zařadit difúzi kyslíku přes mezifázové rozhraní a s tím spjatý typ emulze,typ obalu, velikost kapek v emulzi, koncentrace emulgátoru, charakter polární a nepolární skupiny emulgátoru. K chemickým vlivům, které ovlivní rychlost oxidace lipidů v emulzích, může být zařazena přítomnost prooxidantů, antioxidantů, typ emulgátoru. U važujeme konstantním složení lipidů v tukové fázi. Důležitou roli hraje i počáteční koncentrace kyslíku v tuku před emulgací, která se těsně po deodozaci či fyzikální rafinaci blíží nule, z fyzikálního hlediska se jedná o minimální hodnotu
Název v anglickém jazyce
Interface influence on lipid oxidation
Popis výsledku anglicky
Emulsions consist of three phases: continuous, dispersed phase and interface. Oxygen and other prooxidant substances diffuse through interface from water phase to fat phase. In fat phase prooxidant substances initiate lipid oxidation. Lipid oxidation inemulsion systems is influenced by physical and chemical factors. Physical factors include oxygen diffusion, type of emulsion, type of package, drop size in emulsion, emulsifier concentration. Chemical factors include presence of prooxidant and antioxidant, type of emulsifier.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - 41. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
80-86238-32-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
60-64
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Trenčianské Teplice
Datum konání akce
14. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—