Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv mezifázového rozhraní na oxidaci lipidů v emulzích. - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008505" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008505 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv mezifázového rozhraní na oxidaci lipidů v emulzích. - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Emulze se obecně skládají ze tří fází: kontinuální (disperzní prostředí), dispergovaná fáze a mezifázové rozhraní. Kyslík a další prooxidační látky difundují přes mezifázové rozhraní z vodné fáze, ve které jsou rozpuštěny, do olejové fáze, kde iniciují oxidaci lipidů, která probíhá ve třech stupních: propagace, iniciace, terminace. Oxidaci lipidů v emulzích ovlivňují jak fyzikální, tak chemické vlivy. Mezi fyzikální vlivy můžeme zařadit difúzi kyslíku přes mezifázové rozhraní a s tím spjatý typ emulze,typ obalu, velikost kapek v emulzi, koncentrace emulgátoru, charakter polární a nepolární skupiny emulgátoru. K chemickým vlivům, které ovlivní rychlost oxidace lipidů v emulzích, může být zařazena přítomnost prooxidantů, antioxidantů, typ emulgátoru. U važujeme konstantním složení lipidů v tukové fázi. Důležitou roli hraje i počáteční koncentrace kyslíku v tuku před emulgací, která se těsně po deodozaci či fyzikální rafinaci blíží nule, z fyzikálního hlediska se jedná o minimální hodnotu

  • Název v anglickém jazyce

    Interface influence on lipid oxidation

  • Popis výsledku anglicky

    Emulsions consist of three phases: continuous, dispersed phase and interface. Oxygen and other prooxidant substances diffuse through interface from water phase to fat phase. In fat phase prooxidant substances initiate lipid oxidation. Lipid oxidation inemulsion systems is influenced by physical and chemical factors. Physical factors include oxygen diffusion, type of emulsion, type of package, drop size in emulsion, emulsifier concentration. Chemical factors include presence of prooxidant and antioxidant, type of emulsifier.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - 41. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    80-86238-32-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    60-64

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Trenčianské Teplice

  • Datum konání akce

    14. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku