Studium možností odstranění hořké chuti enzymového hydrolyzátu bílkovin syrovátky.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021222" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021222 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium možností odstranění hořké chuti enzymového hydrolyzátu bílkovin syrovátky.
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční i nutriční vlastnosti bílkovin mohou být cíleně modifikovány enzymovou hydrolýzou. Využití těchto hydrolyzátů komplikuje hořká chuť. Byl připraven hydrolyzát bílkovin syrovátky pomocí enzymu Promod 439 L z Bacillus licheniformis. Hořká chuť hydrolyzátu byla odstraněna ošetřením aktivním uhlím Norit CG1 (0,3 g na 100 ml) po dobu 90 min při laboratorní teplotě, aktivní uhlí bylo následně odstraněno odstředěním. Byl rovněž sledován vliv přídavku aktivního uhlí na peptidový profil hydrolyzátu pomocíRP HPLC, analýzami bylo potvrzeno přednostní odstranění delších a hydrofobních peptidů z hydrolyzátu.
Název v anglickém jazyce
Study of possibilities of bitter taste remooving in enzyme whey protein hydrolysate
Popis výsledku anglicky
Both functional and nutritional properties of proteins can be purposefully modified by enzymic hydrolysis. Use of these hydrolysates is complicated by its bitter taste. Whey protein hydrolysate was prepared by enzyme Promod 439 L from Bacillus licheniformis. Bitter taste of the hydrolysate was removed by treatment with activated carbon Norit CG1 (0,3 g / 100 ml, 90 min at room temperature). Activated carbon was centrifuged after that. The influence of addition of activated carbon on peptide profile of hydrolysate was evaluated by RP HPLC. The results confirmed preferential removal of longer and hydrophobic peptides from hydrolysate.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
UTB Zlín
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Zlín
Datum konání akce
21. 5. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—