Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium možností odstranění hořké chuti enzymového hydrolyzátu bílkovin syrovátky.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021222" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021222 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium možností odstranění hořké chuti enzymového hydrolyzátu bílkovin syrovátky.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Funkční i nutriční vlastnosti bílkovin mohou být cíleně modifikovány enzymovou hydrolýzou. Využití těchto hydrolyzátů komplikuje hořká chuť. Byl připraven hydrolyzát bílkovin syrovátky pomocí enzymu Promod 439 L z Bacillus licheniformis. Hořká chuť hydrolyzátu byla odstraněna ošetřením aktivním uhlím Norit CG1 (0,3 g na 100 ml) po dobu 90 min při laboratorní teplotě, aktivní uhlí bylo následně odstraněno odstředěním. Byl rovněž sledován vliv přídavku aktivního uhlí na peptidový profil hydrolyzátu pomocíRP HPLC, analýzami bylo potvrzeno přednostní odstranění delších a hydrofobních peptidů z hydrolyzátu.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of possibilities of bitter taste remooving in enzyme whey protein hydrolysate

  • Popis výsledku anglicky

    Both functional and nutritional properties of proteins can be purposefully modified by enzymic hydrolysis. Use of these hydrolysates is complicated by its bitter taste. Whey protein hydrolysate was prepared by enzyme Promod 439 L from Bacillus licheniformis. Bitter taste of the hydrolysate was removed by treatment with activated carbon Norit CG1 (0,3 g / 100 ml, 90 min at room temperature). Activated carbon was centrifuged after that. The influence of addition of activated carbon on peptide profile of hydrolysate was evaluated by RP HPLC. The results confirmed preferential removal of longer and hydrophobic peptides from hydrolysate.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Proteiny 2008

  • ISBN

    978-80-7318-706-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UTB Zlín

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Zlín

  • Datum konání akce

    21. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku