Fortifikace pšeničné mouky světlé přídavky netradičních plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022243" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022243 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fortifikace pšeničné mouky světlé přídavky netradičních plodin
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byl sledován vliv 10 a 20 % kukuřice, prosa, pohanky, sóji,amarantu a lupiny na chování pšeničné mouky hladké světlé. Ve srovnání se standardem se zvýšily vaznosti vody a zlepšily amylografické znaky. Vlivem pohanky, sóji, lupiny a amarantu došloke zvýšení vaznosti vody, ale ke zhoršení zpracovatelnosti těsta (zvýšení lepivosti). Při 10% přídavcích všech netradičních plodin a 20 % prosa a kukuřice nebyl významně ovlivněn tvar ani vzhled výrobku, ale měrné objemy průkazně narostly.
Název v anglickém jazyce
Wheat flour fortirication by non-traditional crops addition
Popis výsledku anglicky
Impact of 10 and 20% supplements of corn, millet, buckwheat, soy, amaranth and lupine on wheat flour behaviour was tested. Against pure wheat standard, farinograph water absorption values got higher and the amylograph ones got better. Buckwheat, soy, lupine and amaranth additions increased water absorption, but worsen dough manufacturing via dough stickiness increasing. At 10% addition of all tested crops and at 20% of added millet and corn, bread shape and appearance were not affected, but bread volumes increased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. semináře o jakosti potravin a potravinových zdrojů
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—