Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lipid oxidation in dispersive systems with monoacylglyceroles

Popis výsledku

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Lipid oxidation in dispersive systems with monoacylglyceroles

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Model fat blends with a monoacylglycerol emulsifier with different acyl chain (C10, C12, C14, C16, C18, C18:1, C20, C22) were prepared and stored under oxygen atmosphere 8 weeks at temperature 20 °C. Influence of monoacylglycerol on oxidation and oxidation stability of the model fat blends was studied. The model fat blends were prepared by mixing of fully hydrogenated structured fats that contained only palmitic and stearic acid (fully hydrogenated zero-erucic rapeseed oil and fully hydrogenated palmstearin) and half-refined soybean oil. Lipid oxidation was measured by determination of the peroxide value. Volatile oxidation products were detected by the solid phase microextraction in connection with gas chromatography-mass detector (SPME/GC-MS). The oxidative stability was measured by the Rancimat method. Lipid oxidation in model system with 1-octadecenoylglycerol (MAG18:1) was the most extended. On the other hand minimal lipid oxidation was found out in the presence of 1-tetradecanoyl

  • Název v anglickém jazyce

    Lipid oxidation in dispersive systems with monoacylglyceroles

  • Popis výsledku anglicky

    Model fat blends with a monoacylglycerol emulsifier with different acyl chain (C10, C12, C14, C16, C18, C18:1, C20, C22) were prepared and stored under oxygen atmosphere 8 weeks at temperature 20 °C. Influence of monoacylglycerol on oxidation and oxidation stability of the model fat blends was studied. The model fat blends were prepared by mixing of fully hydrogenated structured fats that contained only palmitic and stearic acid (fully hydrogenated zero-erucic rapeseed oil and fully hydrogenated palmstearin) and half-refined soybean oil. Lipid oxidation was measured by determination of the peroxide value. Volatile oxidation products were detected by the solid phase microextraction in connection with gas chromatography-mass detector (SPME/GC-MS). The oxidative stability was measured by the Rancimat method. Lipid oxidation in model system with 1-octadecenoylglycerol (MAG18:1) was the most extended. On the other hand minimal lipid oxidation was found out in the presence of 1-tetradecanoyl

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Sp.Iss. SI

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000269005600053

  • EID výsledku v databázi Scopus

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2009