Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Oxidace tukových disperzí obsahující monoacylglyceroly

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024178" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024178 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Oxidace tukových disperzí obsahující monoacylglyceroly

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly připraveny modelové tukové násady s příměsí emulgátorů - s monoacylglyceroly nasycených mastných kyselin s proměnnou délkou řetězce a se srovnávacím 1 oktadecenoylglycerolem s cílem zjistit, zda ovlivňují oxidační stabilitu. Strukturním tukem byl trihexadekanoylglycerol a kapalný podíl tvořil sójový olej. Tukové násady byly dlouhodobě skladovány pod kyslíkovou atmosférou při 20 ? 1 °C a byl u nich sledován rozsah oxidace (sledování primárních a sekundárních oxidačních produktů) a oxidační stabilita. Nejvyšší rozsah oxidace vykazovala tuková násada s 1-oktadecenoylglycerolem, z tukových násad obsahující monoacylglycerol s nasyceným acylem to byla tuková násada s 1-oktadekanoylglycerolem.

  • Název v anglickém jazyce

    Oxidation in fat dispersions with addition of monoacylglycerols

  • Popis výsledku anglicky

    It was prepared model fat blends with addition various monoacylglycerol emulsifiers (saturated fatty acid with different length of acyl chain and one unsaturated fatty acid ? 1-octadecanoylglycerol). The aim of this paper was found out the influence of addition of emulsifier on oxidation of model fat blends. Structure fat was trihexadecanoylglycerol and liquid oil was soybean oil. The fat blends were stored under oxygen atmosphere in the long term at the temperature of 20 ? 1 °C. Lipid oxidation was measured by the determination of the primary and secondary oxidation products and oxidation stability. We found maximal lipid oxidation in the presence of 1-octadecenoylglycerol. The maximal lipid oxidation in fat blends with saturated fatty acids was determined in fat blend with 1-octadecanoylglycerol.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    978-80-86238-75-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UNILEVER ČR, spol. s r. o.

  • Místo vydání

    Nelahozeves

  • Místo konání akce

    Želazná Ruda

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku