Oxidace tukových disperzí obsahující monoacylglyceroly
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024178" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024178 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oxidace tukových disperzí obsahující monoacylglyceroly
Popis výsledku v původním jazyce
Byly připraveny modelové tukové násady s příměsí emulgátorů - s monoacylglyceroly nasycených mastných kyselin s proměnnou délkou řetězce a se srovnávacím 1 oktadecenoylglycerolem s cílem zjistit, zda ovlivňují oxidační stabilitu. Strukturním tukem byl trihexadekanoylglycerol a kapalný podíl tvořil sójový olej. Tukové násady byly dlouhodobě skladovány pod kyslíkovou atmosférou při 20 ? 1 °C a byl u nich sledován rozsah oxidace (sledování primárních a sekundárních oxidačních produktů) a oxidační stabilita. Nejvyšší rozsah oxidace vykazovala tuková násada s 1-oktadecenoylglycerolem, z tukových násad obsahující monoacylglycerol s nasyceným acylem to byla tuková násada s 1-oktadekanoylglycerolem.
Název v anglickém jazyce
Oxidation in fat dispersions with addition of monoacylglycerols
Popis výsledku anglicky
It was prepared model fat blends with addition various monoacylglycerol emulsifiers (saturated fatty acid with different length of acyl chain and one unsaturated fatty acid ? 1-octadecanoylglycerol). The aim of this paper was found out the influence of addition of emulsifier on oxidation of model fat blends. Structure fat was trihexadecanoylglycerol and liquid oil was soybean oil. The fat blends were stored under oxygen atmosphere in the long term at the temperature of 20 ? 1 °C. Lipid oxidation was measured by the determination of the primary and secondary oxidation products and oxidation stability. We found maximal lipid oxidation in the presence of 1-octadecenoylglycerol. The maximal lipid oxidation in fat blends with saturated fatty acids was determined in fat blend with 1-octadecanoylglycerol.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-75-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
UNILEVER ČR, spol. s r. o.
Místo vydání
Nelahozeves
Místo konání akce
Želazná Ruda
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—