Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022259" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022259 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Oxidace modelových tukových násad s definovaným strukturním tukem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly připraveny modelové tukové násady s různými strukturními tuky o definovaném složení (trilauroylglycerol a trimyristoylglycerol) a různými monoacylglycerolovými emulgátory. Tukové násady byly dlouhodobě skladovány pod kyslíkovou atmosférou při 20 ? 1°C a byl u nich sledován rozsah oxidace a oxidační stabilita. Primární oxidační produkty se sledovaly pomocí stanovení obsahu konjugovaných dienů, těkavé sekundární oxidační produkty (pentanal a hexanal) byly sledovány jejich přímým stanovením pomocí metody SPME/GC-MS a přímým stanovením ve vzorku plynné fáze nad vzorkem metodou GC-MS. Oxidační stabilita byla sledována pomocí zrychlených oxidačních testů na přístrojích Rancimat a Oxidograph. Oxidačně nejstabilnější byly tukové násady obsahující monopalmitoylglycerol, nejvyšší rozsah oxidace vykazovaly tukové násady, které obsahovaly emulgátor se stejnou mastnou kyselinou v acylovém řetězci jako strukturní tuk použitý v tukové násadě a tukové násady s monooleoylglycerolem.

  • Název v anglickém jazyce

    Oxidation in model fat blends with defined structured fat

  • Popis výsledku anglicky

    Model fat blends with different structured fats with defined structure (tridodecanoylglycerol and tritetradecanoylglycerol) and with various monoacylglycerol emulsifiers. The fat blends were stored under oxygen atmosphere in the long term at the temperature of 20 ? 1 °C. Lipid oxidation was measured by the determination of the content of conjugated diens. Volatile oxidation products (pentanal and hexanal) were detected by the solid phase microextraction in connection with a gas chromatography-mass detector (SPME-GC/MS) and direct determination in gas phase above the fat blend by the GC/MS. The oxidation stability was estimated on the Rancimat and Oxidograph instruments. We found minimal lipid oxidation in the presence of 1-hexadecanoylglycerol in bothstructured fats. The maximal lipid oxidation was determined in fat blends with monoacylglycerols with the same fatty acid in acyl chain as fatty acid in structured fat used in fat blend and in fat blends with 1-octadecenoylglycerol.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 47. mezinárodní konference technologie a analýzy tuků

  • ISBN

    978-80-227-3097-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Tatranská Lomnica, Slovensko

  • Datum konání akce

    20. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku