Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019240" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019240 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oxidace lipidů tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů
Popis výsledku v původním jazyce
Modelové systémy tukové násady s monoacylglyceroly (délka acylového řetězce C10 - C18, C18:1 a směs C16, C18 a C18:1) byly skladovány 8 týdnů. Podle rychlosti oxidace je lze rozdělit do tří skupin. Nejrychleji oxidovala tuková násada s monooleoylglycerolem, kde v tomto systému hraje důležitou roli přítomnost cis nenasycené dvojné vazby v acylovém řetězci použitého emulgátoru. Tuková násada s monokaprinoylglycerolem, monolauroylglycerolem a monostearoylglycerolem oxidovala pomaleji než tuková násada s monooleoylglycerolem. Tuková násada s monomyristoylglycerolem, monopalmitoylglycerolem a komerčním emulgátorem D oxidovaly minimálně. Tyto výsledky částečně korelují s výsledky distribuce monoacylglycerolů po separaci kapalné a pevné fáze tukové násady. Lze říci, že čím vyšší je koncentrace monoacylglycerolu v pevné fázi (vyšší poměr (s)/(l)), tím je rychlost oxidace pomalejší, s výjimkou systému s monostearoylglycerolem.
Název v anglickém jazyce
Lipid oxidation of fat blend in presence of monoacylglycerols
Popis výsledku anglicky
Model systems of fat blend with monoacylglycerols (acyl chain with C10 - C 18, C18:1 and mixture of C16, C18 and C18:1) were stored 8 weeks. These systems by the oxidation rate can be divided to three groups. Fat blend with monooleoylglycerol oxidized tothe great extent where the presence of cis unsaturated double bonds in acyl chain of used emulsifier plays an important role. Fat blend with monocaprinoylglycerol, monolauroylglycerol and monostearoylglycerol oxidized slower than fat blend with monooleoylglycerol. Fat blend with monomyristoylglycerol, monopalmitoylglycerol and commercial emulsifier D oxidized minimally. These results partly correlate with results of monoacylglycerol distribution after separation of liquid and solid phase of fat blend.It can be said that the higher concentration of monoacylglycerol in solid phase (higher ratio (s)/(l)) means the slower lipid oxidation rate, excepted fat blend with monostearoylglycerol.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XLV. Mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-14-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
65-69
Název nakladatele
UNILEVER ČR, spol. s r. o.
Místo vydání
Nelahozeves
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—