Stanovení těkavých oxidačních produktů v tukových disperzích se sójovým olejem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892697" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892697 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení těkavých oxidačních produktů v tukových disperzích se sójovým olejem
Popis výsledku v původním jazyce
Byly detekovány těkavé sekundární oxidační produkty v tukových disperzích obsahujících sójový olej. Tukové disperze představovaly modelové tukové násady obsahující syntetický tridodekanoylglycerol jako strukturní tuk, sójový olej a monoacylglycerolový emulgátor (monoacylglyceroly s rozdílnou délkou a typem acylového řetězce). Těkavé oxidační produkty byly detekovány pomocí technik mikroextrakce na pevnou fázi a statickou headspace ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Hlavními detekovanými oxidačními produkty byly aldehydy pentanal, hexanal a nonanal. Nejvyšší obsah těkavých látek vykazovala tuková násada s emulgátorem se stejně dlouhým acylem jako byly acyly strukturního tuku (1-dodekanoylglycerol) a s nenasyceným acylem (1-oktadecenoylglycerol).
Název v anglickém jazyce
Determination of volatile oxidation products in fat dispersions with soybean oil
Popis výsledku anglicky
Volatile secondary oxidative products in fat dispersions with soybean oil were detected. Fat dispersions were model fat blends containing synthetic tridodecanoylglycerol as structured fat, soybean oil and monoacylglycerol emulsifier (monoacylglycerols with different length and type of acyl chain). Volatile oxidative products were detected by solid phase microextraction and headspace technique in connection with GC-MSD. Main detected oxidative products were aldehydes - pentanal, hexanal and nonanal. Thehighest content of volatile compounds was detected in fat blend with 1-dodecanoylglycerol (same length of acyl chain as acyl chains in structured fat) and with 1-octadecenoylglycerol (unsaturated acyl chain).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-84-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
93-96
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Staré Splavy
Datum konání akce
4. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—