Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení těkavých oxidačních produktů v tukových disperzích se sójovým olejem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892697" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892697 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení těkavých oxidačních produktů v tukových disperzích se sójovým olejem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly detekovány těkavé sekundární oxidační produkty v tukových disperzích obsahujících sójový olej. Tukové disperze představovaly modelové tukové násady obsahující syntetický tridodekanoylglycerol jako strukturní tuk, sójový olej a monoacylglycerolový emulgátor (monoacylglyceroly s rozdílnou délkou a typem acylového řetězce). Těkavé oxidační produkty byly detekovány pomocí technik mikroextrakce na pevnou fázi a statickou headspace ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Hlavními detekovanými oxidačními produkty byly aldehydy pentanal, hexanal a nonanal. Nejvyšší obsah těkavých látek vykazovala tuková násada s emulgátorem se stejně dlouhým acylem jako byly acyly strukturního tuku (1-dodekanoylglycerol) a s nenasyceným acylem (1-oktadecenoylglycerol).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of volatile oxidation products in fat dispersions with soybean oil

  • Popis výsledku anglicky

    Volatile secondary oxidative products in fat dispersions with soybean oil were detected. Fat dispersions were model fat blends containing synthetic tridodecanoylglycerol as structured fat, soybean oil and monoacylglycerol emulsifier (monoacylglycerols with different length and type of acyl chain). Volatile oxidative products were detected by solid phase microextraction and headspace technique in connection with GC-MSD. Main detected oxidative products were aldehydes - pentanal, hexanal and nonanal. Thehighest content of volatile compounds was detected in fat blend with 1-dodecanoylglycerol (same length of acyl chain as acyl chains in structured fat) and with 1-octadecenoylglycerol (unsaturated acyl chain).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-86238-84-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    93-96

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Staré Splavy

  • Datum konání akce

    4. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku