3-Chloropropane-1,2-diol fatty acid esters in potato products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022355" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022355 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/11:43892765
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
3-Chloropropane-1,2-diol fatty acid esters in potato products
Popis výsledku v původním jazyce
The occurrence of 3-chloropropane-1,2-diol fatty acid esters (bound 3-MCPD) was determined in French fries and potato chips. Bound 3-MCPD was found in all analysed samples in following concentrations: pre-frying French fries 27-64 g/kg, French fries (final product) 100-258 g/kg and potato chips 229-1008 g/kg. Palm oil used for frying potato chips was analysed as well and the bound 3-MCPD levels ranged from 654 to 1920 g/kg. Frying oil represents the main source of these contaminants in frying potato products.
Název v anglickém jazyce
3-Chloropropane-1,2-diol fatty acid esters in potato products
Popis výsledku anglicky
The occurrence of 3-chloropropane-1,2-diol fatty acid esters (bound 3-MCPD) was determined in French fries and potato chips. Bound 3-MCPD was found in all analysed samples in following concentrations: pre-frying French fries 27-64 g/kg, French fries (final product) 100-258 g/kg and potato chips 229-1008 g/kg. Palm oil used for frying potato chips was analysed as well and the bound 3-MCPD levels ranged from 654 to 1920 g/kg. Frying oil represents the main source of these contaminants in frying potato products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
S
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600132
EID výsledku v databázi Scopus
—