Alternative GC?MS approaches in the analysis of substituted pyrazines and other volatile aromatic compounds formed during Maillard reaction in potato chips
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022376" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022376 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Alternative GC?MS approaches in the analysis of substituted pyrazines and other volatile aromatic compounds formed during Maillard reaction in potato chips
Popis výsledku v původním jazyce
Several methods have been developed for the analysis of substituted pyrazines and related substances in potato chips. Following separation/detection approaches (all employing head-space solid phase microextraction, HS-SPME, for volatiles sampling), havebeen critically assessed in our study: (i) gas chromatography?ion trap mass spectrometry (GC--ITMS), (ii) gas chromatography--time-of-flight mass spectrometry (GC--TOFMS); (iii) comprehensive two-dimensional gas chromatography--time-of-flight mass spectrometry (GCxGC--TOFMS). Although in none of the tested systems full chromatographic resolution of some isomeric pairs could be achieved, the use of GCxGC--TOFMS offered the best solution, mainly because of distinctly lower limits of quantification (LOQs)for all of 13 target alkylpyrazines. In addition to good performance characteristics, a non-target screening and tentative identification of altogether 46 N-containing heterocyclic compounds (pyrazines, pyrrols, pyridines, pyrrolidinones,
Název v anglickém jazyce
Alternative GC?MS approaches in the analysis of substituted pyrazines and other volatile aromatic compounds formed during Maillard reaction in potato chips
Popis výsledku anglicky
Several methods have been developed for the analysis of substituted pyrazines and related substances in potato chips. Following separation/detection approaches (all employing head-space solid phase microextraction, HS-SPME, for volatiles sampling), havebeen critically assessed in our study: (i) gas chromatography?ion trap mass spectrometry (GC--ITMS), (ii) gas chromatography--time-of-flight mass spectrometry (GC--TOFMS); (iii) comprehensive two-dimensional gas chromatography--time-of-flight mass spectrometry (GCxGC--TOFMS). Although in none of the tested systems full chromatographic resolution of some isomeric pairs could be achieved, the use of GCxGC--TOFMS offered the best solution, mainly because of distinctly lower limits of quantification (LOQs)for all of 13 target alkylpyrazines. In addition to good performance characteristics, a non-target screening and tentative identification of altogether 46 N-containing heterocyclic compounds (pyrazines, pyrrols, pyridines, pyrrolidinones,
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Anal.Chim.Acta
ISSN
0003-2670
e-ISSN
—
Svazek periodika
641
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000265951400014
EID výsledku v databázi Scopus
—