Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika aroma pěti odrůd bazalky (Ocimum basilicum L.) pěstované konvenčním a ekologickým způsobem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20540" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20540 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/08:00021261

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Aroma profiles of five basil (Ocimum basilicum L.) cultivars grown under conventional and organic conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) method coupled to gas chromatography?ion trap mass spectrometry (GC?ITMS) has been developed and applied for profiling of volatile compounds released from five Ocimum basilicum L. cultivars grown under both organic and conventional conditions. Comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled to time-of-flight mass spectrometry (GCxGC?TOFMS) was employed for confirmation of identity of volatiles extracted from the basil headspace by SPME.Linalool,methyl chavicol, eugenol, bergamotene, and methyl cinnamate were the dominant volatile components, the relative content of which was found to enable differentiating between the cultivars examined. The relative content of some sesquiterpenes, hydrocarbons benzenoid compounds, and monoterpene hydrocarbons was lower in dried and frozen leaves as compared to fresh basil leaves. A sensory analysis of the all examined samples proved the differences between evaluated cultivars.

  • Název v anglickém jazyce

    Aroma profiles of five basil (Ocimum basilicum L.) cultivars grown under conventional and organic conditions

  • Popis výsledku anglicky

    A headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) method coupled to gas chromatography?ion trap mass spectrometry (GC?ITMS) has been developed and applied for profiling of volatile compounds released from five Ocimum basilicum L. cultivars grown under both organic and conventional conditions. Comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled to time-of-flight mass spectrometry (GCxGC?TOFMS) was employed for confirmation of identity of volatiles extracted from the basil headspace by SPME.Linalool,methyl chavicol, eugenol, bergamotene, and methyl cinnamate were the dominant volatile components, the relative content of which was found to enable differentiating between the cultivars examined. The relative content of some sesquiterpenes, hydrocarbons benzenoid compounds, and monoterpene hydrocarbons was lower in dried and frozen leaves as compared to fresh basil leaves. A sensory analysis of the all examined samples proved the differences between evaluated cultivars.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/OC%20122" target="_blank" >OC 122: Biologicky a technologicky významné S-alk(en)yl cystein-sulfoxidy v zeleninách</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    107

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    464-472

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus