Charakteristika aroma pěti odrůd bazalky (Ocimum basilicum L.) pěstované konvenčním a ekologickým způsobem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20540" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20540 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/08:00021261
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Aroma profiles of five basil (Ocimum basilicum L.) cultivars grown under conventional and organic conditions
Popis výsledku v původním jazyce
A headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) method coupled to gas chromatography?ion trap mass spectrometry (GC?ITMS) has been developed and applied for profiling of volatile compounds released from five Ocimum basilicum L. cultivars grown under both organic and conventional conditions. Comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled to time-of-flight mass spectrometry (GCxGC?TOFMS) was employed for confirmation of identity of volatiles extracted from the basil headspace by SPME.Linalool,methyl chavicol, eugenol, bergamotene, and methyl cinnamate were the dominant volatile components, the relative content of which was found to enable differentiating between the cultivars examined. The relative content of some sesquiterpenes, hydrocarbons benzenoid compounds, and monoterpene hydrocarbons was lower in dried and frozen leaves as compared to fresh basil leaves. A sensory analysis of the all examined samples proved the differences between evaluated cultivars.
Název v anglickém jazyce
Aroma profiles of five basil (Ocimum basilicum L.) cultivars grown under conventional and organic conditions
Popis výsledku anglicky
A headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) method coupled to gas chromatography?ion trap mass spectrometry (GC?ITMS) has been developed and applied for profiling of volatile compounds released from five Ocimum basilicum L. cultivars grown under both organic and conventional conditions. Comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled to time-of-flight mass spectrometry (GCxGC?TOFMS) was employed for confirmation of identity of volatiles extracted from the basil headspace by SPME.Linalool,methyl chavicol, eugenol, bergamotene, and methyl cinnamate were the dominant volatile components, the relative content of which was found to enable differentiating between the cultivars examined. The relative content of some sesquiterpenes, hydrocarbons benzenoid compounds, and monoterpene hydrocarbons was lower in dried and frozen leaves as compared to fresh basil leaves. A sensory analysis of the all examined samples proved the differences between evaluated cultivars.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20122" target="_blank" >OC 122: Biologicky a technologicky významné S-alk(en)yl cystein-sulfoxidy v zeleninách</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
107
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
464-472
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—