Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Acrylamide accumulation in roasted grain of different cereal species

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022387" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022387 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Acrylamide accumulation in roasted grain of different cereal species

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Foods treated with high temperatures during processing include roasted cereals. Therefore, there is a risk of acrylamide (AA) production. The aim of this work was to determine the effect of raw material and roasting parameters on AA content in grain of roasted cereals. Cultivars of spring barley Prestige and Bojos, winter wheat Ebi and Rapsodia, and rye Dankowskie Nowe grown under three management practices (low, medium, and high) were evaluated. Grain was roasted in a laboratory roaster from the starting temperature of 150 °C to maximum temperature of 190 °C unless standard colour was obtained. To determine the effect of roasting temperature and time on AA content the variants with different N-substances were selected. Specific reactions to roasting temperature and time were assessed in individual crops and cultivars. The lowest amount of AA by roasting was produced in barley. A slight increase in AA along with the temperature, as well as the time of roasting, was not significant (P >

  • Název v anglickém jazyce

    Acrylamide accumulation in roasted grain of different cereal species

  • Popis výsledku anglicky

    Foods treated with high temperatures during processing include roasted cereals. Therefore, there is a risk of acrylamide (AA) production. The aim of this work was to determine the effect of raw material and roasting parameters on AA content in grain of roasted cereals. Cultivars of spring barley Prestige and Bojos, winter wheat Ebi and Rapsodia, and rye Dankowskie Nowe grown under three management practices (low, medium, and high) were evaluated. Grain was roasted in a laboratory roaster from the starting temperature of 150 °C to maximum temperature of 190 °C unless standard colour was obtained. To determine the effect of roasting temperature and time on AA content the variants with different N-substances were selected. Specific reactions to roasting temperature and time were assessed in individual crops and cultivars. The lowest amount of AA by roasting was produced in barley. A slight increase in AA along with the temperature, as well as the time of roasting, was not significant (P >

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06168" target="_blank" >2B06168: Strategie zajištění chemické bezpečnosti tepelně zpracovaných výrobků z brambor a cereálií</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta fytotechnica et zootechnica

  • ISSN

    1335-258X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus