Separace galakto-oligosaccharidů ze směsi sacharidů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022422" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022422 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Separace galakto-oligosaccharidů ze směsi sacharidů.
Popis výsledku v původním jazyce
Při separaci galakto-oligosacharidů (GOS) ze směsi se využívá řada technik, jedná se o techniky chromatografické a membránové. Na základě předběžných experimentů bylo zjištěno, že optimální doba pro zisk maximálního výtěžku se pohybuje mezi 30 a 60 minutami při 62,5% stupni konverze laktosy. Z tohoto důvodu byla pro kontinuální i separační pokusy zvolena doba 45 minut. Separaci předcházela kontinuální příprava směsi sacharidů na 150 kDa ultrafiltrační membráně. Použitým substrátem pro transgalaktosylacibyla laktosa v pufru (200 g.L-1). Koncentrace použitého enzymu (Maxilact LX 5000) byla 6 U.mL-1. Teplota během experimentu byla 37 °C. Vzorky byly analyzovány pomocí HPLC s ELS detektorem. Složení vstupní suroviny pro separaci bylo následující: GOS 10,78 g.L-1, laktosa 83,57 g.L-1, glukosa 73,12 g.L-1, galaktosa 46,39 g.L 1. Pro separaci byla využita membránová jednotka Arno 700 s 1 kDa keramickou, nanofiltrační membránou. Podmínky nanofiltrace byly následující: 50 °C, 1; 0,75 a 0,5 MPa
Název v anglickém jazyce
Separation of galactooligosaccharides from saccharide mixture.
Popis výsledku anglicky
Number of techniques is utilized for galactooligosaccharide (GOS) separation, namely chromatographic and membrane techniques. Maximal yield of GOS in batch process was obtained at 62.5 % degree of hydrolysis of lactose. The residence time in continuos process was therefore 45 min for substrate containing lactose (200 g.L-1) in phosphate buffer and enzyme Maxilact LX 5000 (6 U.mL-1) and temperature 37 °C. Product from membrane reactor (GOS 10,78 g.L-1, lactose 83,57 g.L-1, glucose 73,12 g.L-1, galactose46,39 g.L 1. ) was separated on NF ceramic membrane (cut off 1 kDa) at 50 °C and pressure 1; 0.75 and 0.5 MPa. GOS ae separated only partially, best results were obtained at 0.75 MPa.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CHISA 2009
ISBN
978-80-86059-51-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
19. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—