Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Separace galakto-oligosaccharidů ze směsi sacharidů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022422" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022422 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Separace galakto-oligosaccharidů ze směsi sacharidů.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při separaci galakto-oligosacharidů (GOS) ze směsi se využívá řada technik, jedná se o techniky chromatografické a membránové. Na základě předběžných experimentů bylo zjištěno, že optimální doba pro zisk maximálního výtěžku se pohybuje mezi 30 a 60 minutami při 62,5% stupni konverze laktosy. Z tohoto důvodu byla pro kontinuální i separační pokusy zvolena doba 45 minut. Separaci předcházela kontinuální příprava směsi sacharidů na 150 kDa ultrafiltrační membráně. Použitým substrátem pro transgalaktosylacibyla laktosa v pufru (200 g.L-1). Koncentrace použitého enzymu (Maxilact LX 5000) byla 6 U.mL-1. Teplota během experimentu byla 37 °C. Vzorky byly analyzovány pomocí HPLC s ELS detektorem. Složení vstupní suroviny pro separaci bylo následující: GOS 10,78 g.L-1, laktosa 83,57 g.L-1, glukosa 73,12 g.L-1, galaktosa 46,39 g.L 1. Pro separaci byla využita membránová jednotka Arno 700 s 1 kDa keramickou, nanofiltrační membránou. Podmínky nanofiltrace byly následující: 50 °C, 1; 0,75 a 0,5 MPa

  • Název v anglickém jazyce

    Separation of galactooligosaccharides from saccharide mixture.

  • Popis výsledku anglicky

    Number of techniques is utilized for galactooligosaccharide (GOS) separation, namely chromatographic and membrane techniques. Maximal yield of GOS in batch process was obtained at 62.5 % degree of hydrolysis of lactose. The residence time in continuos process was therefore 45 min for substrate containing lactose (200 g.L-1) in phosphate buffer and enzyme Maxilact LX 5000 (6 U.mL-1) and temperature 37 °C. Product from membrane reactor (GOS 10,78 g.L-1, lactose 83,57 g.L-1, glucose 73,12 g.L-1, galactose46,39 g.L 1. ) was separated on NF ceramic membrane (cut off 1 kDa) at 50 °C and pressure 1; 0.75 and 0.5 MPa. GOS ae separated only partially, best results were obtained at 0.75 MPa.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2009

  • ISBN

    978-80-86059-51-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    19. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku