Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024318" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024318 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor.
Popis výsledku v původním jazyce
Galacto-oligosaccharides (GOS) have many biological functions. They are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. This reaction can proceed in batch or in continuous system. Membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 kDa) were used and batch system as well. Lactose in phosphate buffer (555 mmol.L-1), recombined whey (547 mmol.L-1) and evaporated ultrafiltration permeate (888 mmol.L-1) were used as substrates. The used concentration of enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. The highest concentration of GOS in buffer was reached after 30 min of batch reaction and it was 50.0 mmol.L-1, for recombined whey it was 52.0 mmol.L-1 and for ultrafiltration permeate it was 81.5 mmol.L-1. For continuous process was obtained 29.7 mmol.L-1 of GOS for buffer and 42.0 mmol.L-1 for recombined whey and 53.4 mmol.L-1 of GOS for ultrafiltration permeate.
Název v anglickém jazyce
Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor.
Popis výsledku anglicky
Galacto-oligosaccharides (GOS) have many biological functions. They are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. This reaction can proceed in batch or in continuous system. Membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 kDa) were used and batch system as well. Lactose in phosphate buffer (555 mmol.L-1), recombined whey (547 mmol.L-1) and evaporated ultrafiltration permeate (888 mmol.L-1) were used as substrates. The used concentration of enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. The highest concentration of GOS in buffer was reached after 30 min of batch reaction and it was 50.0 mmol.L-1, for recombined whey it was 52.0 mmol.L-1 and for ultrafiltration permeate it was 81.5 mmol.L-1. For continuous process was obtained 29.7 mmol.L-1 of GOS for buffer and 42.0 mmol.L-1 for recombined whey and 53.4 mmol.L-1 of GOS for ultrafiltration permeate.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
99
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000278578200012
EID výsledku v databázi Scopus
—