Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024318" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024318 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Galacto-oligosaccharides (GOS) have many biological functions. They are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-­galactosidase. This reaction can proceed in batch or in continuous system. Membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 kDa) were used and batch system as well. Lactose in phosphate buffer (555 mmol.L-1), recombined whey (547 mmol.L-1) and evaporated ultrafiltration permeate (888 mmol.L-1) were used as substrates. The used concentration of enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. The highest concentration of GOS in buffer was reached after 30 min of batch reaction and it was 50.0 mmol.L-1, for recombined whey it was 52.0 mmol.L-1 and for ultrafiltration permeate it was 81.5 mmol.L-1. For continuous process was obtained 29.7 mmol.L-1 of GOS for buffer and 42.0 mmol.L-1 for recombined whey and 53.4 mmol.L-1 of GOS for ultrafiltration permeate.

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor.

  • Popis výsledku anglicky

    Galacto-oligosaccharides (GOS) have many biological functions. They are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-­galactosidase. This reaction can proceed in batch or in continuous system. Membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 kDa) were used and batch system as well. Lactose in phosphate buffer (555 mmol.L-1), recombined whey (547 mmol.L-1) and evaporated ultrafiltration permeate (888 mmol.L-1) were used as substrates. The used concentration of enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. The highest concentration of GOS in buffer was reached after 30 min of batch reaction and it was 50.0 mmol.L-1, for recombined whey it was 52.0 mmol.L-1 and for ultrafiltration permeate it was 81.5 mmol.L-1. For continuous process was obtained 29.7 mmol.L-1 of GOS for buffer and 42.0 mmol.L-1 for recombined whey and 53.4 mmol.L-1 of GOS for ultrafiltration permeate.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000278578200012

  • EID výsledku v databázi Scopus