Kontinuální, enzymová příprava GOS s částečnou optimalizací doby zdržení.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021221" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021221 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontinuální, enzymová příprava GOS s částečnou optimalizací doby zdržení.
Popis výsledku v původním jazyce
Galaktooligosacharidy byly připraveny trangalaktosylační reakcí. Tato reakce je ovlivněna řadou faktorů, např. koncentrací substrátu, původem enzymu a teplotou. reakce yla provedena v kontinuálním a vsádkovém reaktoru. Jako substrát byla použita laktosave fosfátovém pufru. Byla optimalizována doba zdržení v reaktoru.
Název v anglickém jazyce
Continual enzymatic preparation of galacto ? oligosaccharides with partial optimalisation of retention time
Popis výsledku anglicky
The galactooligosaccharides (GOS) were prepared by transgalactosylation reaction. Many factors influence this reaction, e.g. substrate concentration, enzyme origin, and temperature. Reaction can be carried out in batch or continual reactor. We used stirred batch reactor and membrane reactor with ultrafiltration membrane (150 KDa) for continuous synthesis. Lactose (584 mmol.L-1) in phosphate buffer was used as substrate. Concentration of used enzyme (Maxilact LX 5000) was 2 g.L-1. Higher yield of GOS wasachieved by batch hydrolysis, in comparison with continual hydrolysis. GOS concentration was in the batch mode over 20 mmol.L-1 higher than concentration in continuous experiment under the same conditions. Due to 10 mmol.L-1 decrease of GOS after prehydrolysis in continuous experiment, it was necessary to optimize reaction conditions. We used various residence times from 35 to 75 min. In conclusion, it is evident that for stable production of GOS it is proper to use 65 min long residenc
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—