Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontinuální, enzymová příprava GOS s částečnou optimalizací doby zdržení.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021221" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021221 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kontinuální, enzymová příprava GOS s částečnou optimalizací doby zdržení.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Galaktooligosacharidy byly připraveny trangalaktosylační reakcí. Tato reakce je ovlivněna řadou faktorů, např. koncentrací substrátu, původem enzymu a teplotou. reakce yla provedena v kontinuálním a vsádkovém reaktoru. Jako substrát byla použita laktosave fosfátovém pufru. Byla optimalizována doba zdržení v reaktoru.

  • Název v anglickém jazyce

    Continual enzymatic preparation of galacto ? oligosaccharides with partial optimalisation of retention time

  • Popis výsledku anglicky

    The galactooligosaccharides (GOS) were prepared by transgalactosylation reaction. Many factors influence this reaction, e.g. substrate concentration, enzyme origin, and temperature. Reaction can be carried out in batch or continual reactor. We used stirred batch reactor and membrane reactor with ultrafiltration membrane (150 KDa) for continuous synthesis. Lactose (584 mmol.L-1) in phosphate buffer was used as substrate. Concentration of used enzyme (Maxilact LX 5000) was 2 g.L-1. Higher yield of GOS wasachieved by batch hydrolysis, in comparison with continual hydrolysis. GOS concentration was in the batch mode over 20 mmol.L-1 higher than concentration in continuous experiment under the same conditions. Due to 10 mmol.L-1 decrease of GOS after prehydrolysis in continuous experiment, it was necessary to optimize reaction conditions. We used various residence times from 35 to 75 min. In conclusion, it is evident that for stable production of GOS it is proper to use 65 min long residenc

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-695-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku