Příprava enzymových hydrolyzátů v membránovém reaktoru.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019266" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019266 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příprava enzymových hydrolyzátů v membránovém reaktoru.
Popis výsledku v původním jazyce
Funkční a senzorické vlastnosti bílkovin syrovátky mohou být modifikovány enzymovou hydrolýzou. Obvykle jsou používány pro tento účel vsádkové procesy, vyšší produktivita může být dosažena v kontinuálním membránovém reaktoru. Koncentrát bílkovin syrovátky obsahující 2 % bílkovin byl hydrolyzován enzymem Promod 439L (Biocatalyst, UK) při 40 °C, pH 6.5, při různém poměru enzym-substrát a různou dobou zdržení. Stupeň hydrolýzy a kapacita reaktoru může být řízena těmito parametry. Stabilnější složení hydrolyzátu je dosaženo zavedním předhydrolýzy po stejnou dobu jako je čas zdržení. V membránovém reaktoru lze získat nejméně 7x více hydrolyzátu se stejným množstvím enzymu ve stovnání se vsádkovým procesem.
Název v anglickém jazyce
Preparation of enzyme hydrolysates in membrane reactor.
Popis výsledku anglicky
Functional and sensory properties of whey proteins can be modified by enzymic hydrolysis. Batch processes are usually used for this purpose, higher process productivity is achieved in membrane reactor operated in continuous mode. Whey protein concentratesolution containing 2 % of proteins was hydrolyzed by enzyme Promod 439L (Biocatalyst, UK) at 40 °C, initial pH 6.5, at different enzyme - substrate ratio and with different residence times. Degree of hydrolysis and capacity of the reactor could be controlled by these parameters. More steady composition of hydrolysate is achieved by the prehydrolysis of the whey protein solution for the same time as the mean residence time. We can obtain at least seven times more of hydrolysate in continuous membrane reactor in comparison with batch mode.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
43-47
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
25. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—