Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of type of substrate and enzyme concentration on formation of galacto oligosaccharides.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022420" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022420 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of type of substrate and enzyme concentration on formation of galacto oligosaccharides.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Different substrates and different concentrations of enzyme (Maxilact LX 5000) for galacto-oligosaccharides synthesis were tested. Lactose in phosphate buffer (138 mmol/l), ultrafiltration permeate (115 mmol/l), recombined whey (136 mmol/l) were used assubstrates. Concentrations of used enzyme were from 0.15 to 15 U/ml for lactose in buffer, from 0.12 U/ml to 1.5 U/ml for ultrafiltration permeate and 1.5 U/ml for recombined whey. Reaction products were analysed by HPLC. There was obtained 6.4 ? 0.4 mmol/l of galacto-oligosaccharides (GOS) for lactose in buffer, it means that 0.0633 ? 0.0025 g/g of lactose was converted to GOS. The conversions of lactose to GOS for recombined whey and ultrafiltration permeate were 0.0669 ? 0.0079 and 0.0920 ? 0.0010 g/g. There was obtained 7.3 ? 0.1 mmol/l of GOS for ultrafiltration permeate and for recombined whey 5.9 ? 0.1 mmol/l of GOS.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of type of substrate and enzyme concentration on formation of galacto oligosaccharides.

  • Popis výsledku anglicky

    Different substrates and different concentrations of enzyme (Maxilact LX 5000) for galacto-oligosaccharides synthesis were tested. Lactose in phosphate buffer (138 mmol/l), ultrafiltration permeate (115 mmol/l), recombined whey (136 mmol/l) were used assubstrates. Concentrations of used enzyme were from 0.15 to 15 U/ml for lactose in buffer, from 0.12 U/ml to 1.5 U/ml for ultrafiltration permeate and 1.5 U/ml for recombined whey. Reaction products were analysed by HPLC. There was obtained 6.4 ? 0.4 mmol/l of galacto-oligosaccharides (GOS) for lactose in buffer, it means that 0.0633 ? 0.0025 g/g of lactose was converted to GOS. The conversions of lactose to GOS for recombined whey and ultrafiltration permeate were 0.0669 ? 0.0079 and 0.0920 ? 0.0010 g/g. There was obtained 7.3 ? 0.1 mmol/l of GOS for ultrafiltration permeate and for recombined whey 5.9 ? 0.1 mmol/l of GOS.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    S

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000269005600118

  • EID výsledku v databázi Scopus