Influence of type of substrate and enzyme concentration on formation of galacto oligosaccharides.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022420" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022420 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of type of substrate and enzyme concentration on formation of galacto oligosaccharides.
Popis výsledku v původním jazyce
Different substrates and different concentrations of enzyme (Maxilact LX 5000) for galacto-oligosaccharides synthesis were tested. Lactose in phosphate buffer (138 mmol/l), ultrafiltration permeate (115 mmol/l), recombined whey (136 mmol/l) were used assubstrates. Concentrations of used enzyme were from 0.15 to 15 U/ml for lactose in buffer, from 0.12 U/ml to 1.5 U/ml for ultrafiltration permeate and 1.5 U/ml for recombined whey. Reaction products were analysed by HPLC. There was obtained 6.4 ? 0.4 mmol/l of galacto-oligosaccharides (GOS) for lactose in buffer, it means that 0.0633 ? 0.0025 g/g of lactose was converted to GOS. The conversions of lactose to GOS for recombined whey and ultrafiltration permeate were 0.0669 ? 0.0079 and 0.0920 ? 0.0010 g/g. There was obtained 7.3 ? 0.1 mmol/l of GOS for ultrafiltration permeate and for recombined whey 5.9 ? 0.1 mmol/l of GOS.
Název v anglickém jazyce
Influence of type of substrate and enzyme concentration on formation of galacto oligosaccharides.
Popis výsledku anglicky
Different substrates and different concentrations of enzyme (Maxilact LX 5000) for galacto-oligosaccharides synthesis were tested. Lactose in phosphate buffer (138 mmol/l), ultrafiltration permeate (115 mmol/l), recombined whey (136 mmol/l) were used assubstrates. Concentrations of used enzyme were from 0.15 to 15 U/ml for lactose in buffer, from 0.12 U/ml to 1.5 U/ml for ultrafiltration permeate and 1.5 U/ml for recombined whey. Reaction products were analysed by HPLC. There was obtained 6.4 ? 0.4 mmol/l of galacto-oligosaccharides (GOS) for lactose in buffer, it means that 0.0633 ? 0.0025 g/g of lactose was converted to GOS. The conversions of lactose to GOS for recombined whey and ultrafiltration permeate were 0.0669 ? 0.0079 and 0.0920 ? 0.0010 g/g. There was obtained 7.3 ? 0.1 mmol/l of GOS for ultrafiltration permeate and for recombined whey 5.9 ? 0.1 mmol/l of GOS.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
S
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600118
EID výsledku v databázi Scopus
—