Vliv zdroje a koncentrace enzymu na syntézu galaktooligosacharidů a hydrolýzu laktosy.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892834" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892834 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zdroje a koncentrace enzymu na syntézu galaktooligosacharidů a hydrolýzu laktosy.
Popis výsledku v původním jazyce
Pro přípravu galaktooligosacharidů, byly použity tři různé substráty: laktosa v pufru, obnovená syrovátka, s pH = 6,75 (pro kvasinkový enzym) a pH = 5 (pro plísňové enzymy), a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 200 g.L-1 laktosy. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity 3 různé komerční enzymy (kvasinkový: Maxilact LX 5000, plísňové: Validase a Tolerase) o 3 různých koncentracích. Koncentrace použité pro Maxilact LX 5000 byly: 1,5; 3 a 6 U.mL-1, pro Validase a Tolerase byly zvoleny následující: 0,5; 1,5 a 6 U.mL-1. Ze získaných dat vyplývá, že jako nejvhodnější pro syntézu galaktooligosacharidů se jeví enzym z plísňového zdroje. Pro hydrolýzu laktosy je vhodné použít enzym Maxilact LX 5000 o koncentraci 6 U.mL-1.
Název v anglickém jazyce
Source and concentration influence of enzyme on galactooligosaccharides synthesis and lactose hydrolysis.
Popis výsledku anglicky
Lactose in buffer, recombined whey and UF permeate with 200 g/L of lactose were used as substrate for galactooligosaccharide (GOS) preparation. Enzymes Maxilact LX 5000, Validase and Tolerase (concentrations from 0,5 to 6 U/mL were used in batch reactor.Validase and Tolerase produced more GOS, Maxilact LX 5000 was more suitable for lactose hydrolysis.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Svazek periodika
XLI
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
235-238
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—