Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zdroje a koncentrace enzymu na syntézu galaktooligosacharidů a hydrolýzu laktosy.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892834" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892834 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zdroje a koncentrace enzymu na syntézu galaktooligosacharidů a hydrolýzu laktosy.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro přípravu galaktooligosacharidů, byly použity tři různé substráty: laktosa v pufru, obnovená syrovátka, s pH = 6,75 (pro kvasinkový enzym) a pH = 5 (pro plísňové enzymy), a UF permeát, koncentrace substrátů byla zvolena 200 g.L-1 laktosy. K experimentům ve vsádkových reaktorech, byly použity 3 různé komerční enzymy (kvasinkový: Maxilact LX 5000, plísňové: Validase a Tolerase) o 3 různých koncentracích. Koncentrace použité pro Maxilact LX 5000 byly: 1,5; 3 a 6 U.mL-1, pro Validase a Tolerase byly zvoleny následující: 0,5; 1,5 a 6 U.mL-1. Ze získaných dat vyplývá, že jako nejvhodnější pro syntézu galaktooligosacharidů se jeví enzym z plísňového zdroje. Pro hydrolýzu laktosy je vhodné použít enzym Maxilact LX 5000 o koncentraci 6 U.mL-1.

  • Název v anglickém jazyce

    Source and concentration influence of enzyme on galactooligosaccharides synthesis and lactose hydrolysis.

  • Popis výsledku anglicky

    Lactose in buffer, recombined whey and UF permeate with 200 g/L of lactose were used as substrate for galactooligosaccharide (GOS) preparation. Enzymes Maxilact LX 5000, Validase and Tolerase (concentrations from 0,5 to 6 U/mL were used in batch reactor.Validase and Tolerase produced more GOS, Maxilact LX 5000 was more suitable for lactose hydrolysis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    XLI

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    235-238

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus