Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Production of galactooligosaccharides using various combinations of the commercial β-galactosidases

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919812" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919812 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X19315037?via%3Dihub#gs1" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X19315037?via%3Dihub#gs1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.bbrc.2019.08.001" target="_blank" >10.1016/j.bbrc.2019.08.001</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Production of galactooligosaccharides using various combinations of the commercial β-galactosidases

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Galactooligosaccharides (GOS) are currently attracting considerable interest as prebiotic substances and can be prepared by transgalactosylation reactions from lactose using β-galactosidase. We applied various combinations of the commercial β-galactosidases, such as Nola Fit 5500, Saphera 2600 L, Maxilact LGI 5000 and Maxilact A4 MG to achieve the highest yield of GOS and reduced lactose content. The combination of the Maxilact LGI 5000 and Nola Fit 5500 resulted in amount of GOS 105 g L−1 with lactose content lower than 5 g L−1, whilst the combination of the Maxilact A4 MG and Maxilact LGI 5000 enzymes led to an increase in GOS to 141,1 g L−1 and decrease of the lactose content to 46,9 g L−1. The combination of enzymes produced a higher yield of GOS, reduced the concentration of lactose, eventually, increases the efficiency of galactooligosaccharides purification that could be potentially used in the further investigations. © 2019 Elsevier Inc.

  • Název v anglickém jazyce

    Production of galactooligosaccharides using various combinations of the commercial β-galactosidases

  • Popis výsledku anglicky

    Galactooligosaccharides (GOS) are currently attracting considerable interest as prebiotic substances and can be prepared by transgalactosylation reactions from lactose using β-galactosidase. We applied various combinations of the commercial β-galactosidases, such as Nola Fit 5500, Saphera 2600 L, Maxilact LGI 5000 and Maxilact A4 MG to achieve the highest yield of GOS and reduced lactose content. The combination of the Maxilact LGI 5000 and Nola Fit 5500 resulted in amount of GOS 105 g L−1 with lactose content lower than 5 g L−1, whilst the combination of the Maxilact A4 MG and Maxilact LGI 5000 enzymes led to an increase in GOS to 141,1 g L−1 and decrease of the lactose content to 46,9 g L−1. The combination of enzymes produced a higher yield of GOS, reduced the concentration of lactose, eventually, increases the efficiency of galactooligosaccharides purification that could be potentially used in the further investigations. © 2019 Elsevier Inc.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biochemical and Biophysical Research Communications

  • ISSN

    0006-291X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    517

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    762-766

  • Kód UT WoS článku

    000506401100033

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85070098993