Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921563" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921563 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Galaktooligosacharidy (GOS) obsahují 2 až 9 sacharidových jednotek galaktosy a terminální glukosu a jsou používány v potravinářském průmyslu především kvůli jejich prebiotickým vlastnostem. Komerčně jsou GOS produkovány z laktosy glykosidovými hydrolasami, jako jsou β galaktosidasy (EC 3.2.1.23), které vykazují tranglaktosylační vlastnosti. V této práci byla použita kombinace různých komerčních β-galaktosidas, které pocházejí z Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) a Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L a NOLA Fit 5500). Byl sledován jejich vliv na finální složení produktu, výtěžek GOS a koncentraci zbytkové laktosy. Z dosažených výsledků vyplývá, že s použitím jednotlivých enzymů byl nejvyšší výtěžek GOS, 133,2 g/L, dosažen za 90 minut pomocí enzymu Maxilact LGi 5000 (ML) a 129,9 g/L za 75 minut pomocí Maxilact A4 (MA). Přidání NOLA Fit (NF) nebo Saphera (SA) do roztoku po ML vedlo ke snížení laktosy až na 5 g/L. Přidání ML do roztoku po MA s úpravou pH na 6,5 způsobilo zvýšení GOS na 141,1 g/L. Použitím kombinací enzymů bylo možné dosáhnout nižšího obsahu laktosy a vysokých výtěžků GOS.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of commercial enzymes for synthesis of galactooligosaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    Galactooligosaccharides (GOS) contain 2 to 9 carbohydrate units of galactose and terminal glucose and are used in the food industry primarily because of their prebiotic properties. Commercially, GOSs are produced from lactose by glycoside hydrolases, such as galactosidases (EC 3.2.1.23), which exhibit trangalactosylating properties. In this work, a combination of different commercial β-galaktosidases, which originate from Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) and Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L and NOLA Fit 5500) was used. Their effect on final product composition, GOS yield and residual lactose concentration was monitored. The obtained results indicate that applying individual enzymes, the highest yield was GOS, 133.2 g/L, achieved in 90th min using the enzyme Maxilact LGi 5000 (ML) and 129.9 g/L in 75 th min using Maxilact A4 (MA). The addition of NOLA Fit (NF) or Saphera (SA) to the solution after ML resulted in a reduction in lactose of up to 5 g/L. Adding ML to the solution after MA with pH adjustment to 6.5 caused the GOS to increase to 141.1 g/L. Using enzyme combinations, it was possible to achieve lower lactose and high GOS yields

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    144-147

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku