Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921563" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921563 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití komerčních enzymů pro syntézu galaktooligosacharidů.
Popis výsledku v původním jazyce
Galaktooligosacharidy (GOS) obsahují 2 až 9 sacharidových jednotek galaktosy a terminální glukosu a jsou používány v potravinářském průmyslu především kvůli jejich prebiotickým vlastnostem. Komerčně jsou GOS produkovány z laktosy glykosidovými hydrolasami, jako jsou β galaktosidasy (EC 3.2.1.23), které vykazují tranglaktosylační vlastnosti. V této práci byla použita kombinace různých komerčních β-galaktosidas, které pocházejí z Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) a Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L a NOLA Fit 5500). Byl sledován jejich vliv na finální složení produktu, výtěžek GOS a koncentraci zbytkové laktosy. Z dosažených výsledků vyplývá, že s použitím jednotlivých enzymů byl nejvyšší výtěžek GOS, 133,2 g/L, dosažen za 90 minut pomocí enzymu Maxilact LGi 5000 (ML) a 129,9 g/L za 75 minut pomocí Maxilact A4 (MA). Přidání NOLA Fit (NF) nebo Saphera (SA) do roztoku po ML vedlo ke snížení laktosy až na 5 g/L. Přidání ML do roztoku po MA s úpravou pH na 6,5 způsobilo zvýšení GOS na 141,1 g/L. Použitím kombinací enzymů bylo možné dosáhnout nižšího obsahu laktosy a vysokých výtěžků GOS.
Název v anglickém jazyce
Application of commercial enzymes for synthesis of galactooligosaccharides
Popis výsledku anglicky
Galactooligosaccharides (GOS) contain 2 to 9 carbohydrate units of galactose and terminal glucose and are used in the food industry primarily because of their prebiotic properties. Commercially, GOSs are produced from lactose by glycoside hydrolases, such as galactosidases (EC 3.2.1.23), which exhibit trangalactosylating properties. In this work, a combination of different commercial β-galaktosidases, which originate from Kluyveromyces lactis (Maxilact LGi 5000), Aspergillus oryzae (Maxilact A4) and Bifidobacterium bifidum (Saphera 2600 L and NOLA Fit 5500) was used. Their effect on final product composition, GOS yield and residual lactose concentration was monitored. The obtained results indicate that applying individual enzymes, the highest yield was GOS, 133.2 g/L, achieved in 90th min using the enzyme Maxilact LGi 5000 (ML) and 129.9 g/L in 75 th min using Maxilact A4 (MA). The addition of NOLA Fit (NF) or Saphera (SA) to the solution after ML resulted in a reduction in lactose of up to 5 g/L. Adding ML to the solution after MA with pH adjustment to 6.5 caused the GOS to increase to 141.1 g/L. Using enzyme combinations, it was possible to achieve lower lactose and high GOS yields
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
144-147
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—