Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enzymatic synthesis of galactooligasaccharides using commercial β-galactosidases

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919914" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919914 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/19:43919916

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Enzymatic synthesis of galactooligasaccharides using commercial β-galactosidases

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Galactooligosaccharides (GOS) are widely used in the functional food industry due health-promoting effects as a prebiotic in humans. GOS can be synthesized by transgalactosylation reactions from lactose using β-galactosidase. In this study we investigate enzymatic activity on GOS formation of the next commercial enzymes: Maxilact LGI 5000, Maxilact A4 MG and two new enzymes - NOLA Fit 5500 and Saphera 2600 L. The aim of the present work was to gain the highest yield of galactooligosaccharides using commercial β-galactosidases and reduced concentration of residual lactose. The experiments were held at 40°C with initial lactose concentration of 500-550 g∙L-1 in phosphate buffer. Qualitative and quantitative data were acquired using HPLC and HPAEC-PAD. High concentration of GOS with low lactose content in solution increases the efficiency of galactooligosaccharides purification that could be potentially used in the further investigations.

  • Název v anglickém jazyce

    Enzymatic synthesis of galactooligasaccharides using commercial β-galactosidases

  • Popis výsledku anglicky

    Galactooligosaccharides (GOS) are widely used in the functional food industry due health-promoting effects as a prebiotic in humans. GOS can be synthesized by transgalactosylation reactions from lactose using β-galactosidase. In this study we investigate enzymatic activity on GOS formation of the next commercial enzymes: Maxilact LGI 5000, Maxilact A4 MG and two new enzymes - NOLA Fit 5500 and Saphera 2600 L. The aim of the present work was to gain the highest yield of galactooligosaccharides using commercial β-galactosidases and reduced concentration of residual lactose. The experiments were held at 40°C with initial lactose concentration of 500-550 g∙L-1 in phosphate buffer. Qualitative and quantitative data were acquired using HPLC and HPAEC-PAD. High concentration of GOS with low lactose content in solution increases the efficiency of galactooligosaccharides purification that could be potentially used in the further investigations.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910024" target="_blank" >QK1910024: Využití enzymatického a probiotického potenciálu mikroorganismů k vývoji nových a zvýšení kvality a trvanlivosti stávajících mléčných a pekárenských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů