Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917185" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917185 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.
Popis výsledku v původním jazyce
B-galaktosidasa se v průmyslovém měřítku využívá pro hydrolýzu laktosy nebo pro vyrobu galaktooligosacharidů. Doposud bylo pro tyto účely dostupných jen několik enzymových preparátů, v poslední době byly na trh uvedeny dvě nové β-galaktosidasy Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Dánsko) a NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Dánsko). Cílem práce bylo porovnání těchto enzymů s tradičně používanou β-galaktosidasou Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V., Nizozemí) pro hydrolýzu laktosy v mléce a syntézu galaktooligosacharidů v pufru. Koncentrace sacharidů byly stanoveny pomocí HPLC. Byla provedena hydrolýza laktosy při 6 a 37 °C a při různé hodnotě pH. Při teplotě 37 °C byl koncentrace laktosy v mléce po 3 h 0,1 % s dávkou enzymu 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1,5 g/L a 1,9 g/L (Saphera). Saphera i NOLA Fit na rozdíl od enzymu Maxilact vykazují aktivitu i při sníženém pH mléka na hodnotu 5,5. Tvorba galaktooligosacharidů byla sledována v pufru (pH 6,5) s obsahem laktosy 400 g/L při 40 °C s dobou reakce 4 h. Podle našich výsledků nejvyšší výtěžek galaktooligosacharidů se stupněm polymerace 3 a 4 prokázal Maxilact LGI (14%) za 60 min s konverzí laktosy 60%. Nové enzymy Saphera a NOLA Fit dosáhly v obou koncentracích (10 U/ml, 20 U/ml) koncentraci GOS – 10%, při 70-72% resp. 48-52% konverze laktosy. Naše výsledky mohou být použity pro další vyšetřování hydrolýzy laktosy a syntézy galaktooligosacharidů.
Název v anglickém jazyce
Characterization of the new commercial available β-galactosidases
Popis výsledku anglicky
β -Galactosidases are used on an industrial scale for the hydrolysis of lactose or for the production of galactooligosaccharides. The aim of this study was to compare novel β-galactosidases, such as Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Denmark) and NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Denmark), with the traditionally used β-galactosidase Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V.,The Netherlands) for lactose hydrolysis in milk and galactooligosaccharides synthesis in buffer. Carbohydrate concentrations were determined by HPLC. Hydrolysis of lactose at 6 and 37 °C and at various pH values was performed. At 37 °C, the lactose concentration in the milk was 0.1% with the enzyme concentration of 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1.5 g/L and 1.9 g/L (Saphera). Saphera and NOLA Fit, unlike the Maxilact enzyme, exhibit activity even at a reduced pH of milk at 5.5. The formation of galactooligosaccharides was monitored in buffer (pH 6.5) at 40 °C with the reaction time of 4 hours. The highest yield of GOS with degree of polymerization 3 and 4 showed Maxilact LGI (14 %) in 60 min with lactose conversion at 60 %, Saphera and NOLA Fit reached slightly lower maximum of GOS (10%) at both concentrations (10 U/ml, 20 U/ml).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-030-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
211-214
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—