Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43917185" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43917185 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakterizace nových komerčně dostupných β-galaktosidas.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    B-galaktosidasa se v průmyslovém měřítku využívá pro hydrolýzu laktosy nebo pro vyrobu galaktooligosacharidů. Doposud bylo pro tyto účely dostupných jen několik enzymových preparátů, v poslední době byly na trh uvedeny dvě nové β-galaktosidasy Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Dánsko) a NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Dánsko). Cílem práce bylo porovnání těchto enzymů s tradičně používanou β-galaktosidasou Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V., Nizozemí) pro hydrolýzu laktosy v mléce a syntézu galaktooligosacharidů v pufru. Koncentrace sacharidů byly stanoveny pomocí HPLC. Byla provedena hydrolýza laktosy při 6 a 37 °C a při různé hodnotě pH. Při teplotě 37 °C byl koncentrace laktosy v mléce po 3 h 0,1 % s dávkou enzymu 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1,5 g/L a 1,9 g/L (Saphera). Saphera i NOLA Fit na rozdíl od enzymu Maxilact vykazují aktivitu i při sníženém pH mléka na hodnotu 5,5. Tvorba galaktooligosacharidů byla sledována v pufru (pH 6,5) s obsahem laktosy 400 g/L při 40 °C s dobou reakce 4 h. Podle našich výsledků nejvyšší výtěžek galaktooligosacharidů se stupněm polymerace 3 a 4 prokázal Maxilact LGI (14%) za 60 min s konverzí laktosy 60%. Nové enzymy Saphera a NOLA Fit dosáhly v obou koncentracích (10 U/ml, 20 U/ml) koncentraci GOS – 10%, při 70-72% resp. 48-52% konverze laktosy. Naše výsledky mohou být použity pro další vyšetřování hydrolýzy laktosy a syntézy galaktooligosacharidů.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of the new commercial available β-galactosidases

  • Popis výsledku anglicky

    β -Galactosidases are used on an industrial scale for the hydrolysis of lactose or for the production of galactooligosaccharides. The aim of this study was to compare novel β-galactosidases, such as Saphera 2600 L (Novozymes A/S, Denmark) and NOLA Fit 5500 (Ch. Hansen A/S, Denmark), with the traditionally used β-galactosidase Maxilact LGI 5000 (DSM Food Specialties B.V.,The Netherlands) for lactose hydrolysis in milk and galactooligosaccharides synthesis in buffer. Carbohydrate concentrations were determined by HPLC. Hydrolysis of lactose at 6 and 37 °C and at various pH values was performed. At 37 °C, the lactose concentration in the milk was 0.1% with the enzyme concentration of 1 g/L (Maxilact), NOLA Fit 1.5 g/L and 1.9 g/L (Saphera). Saphera and NOLA Fit, unlike the Maxilact enzyme, exhibit activity even at a reduced pH of milk at 5.5. The formation of galactooligosaccharides was monitored in buffer (pH 6.5) at 40 °C with the reaction time of 4 hours. The highest yield of GOS with degree of polymerization 3 and 4 showed Maxilact LGI (14 %) in 60 min with lactose conversion at 60 %, Saphera and NOLA Fit reached slightly lower maximum of GOS (10%) at both concentrations (10 U/ml, 20 U/ml).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2018: Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    211-214

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku