Příprava galaktooligosacharidů v membránovém reaktoru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021225 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor
Popis výsledku v původním jazyce
Galacto-oligosaccharides have many biological functions, e.g. selective improvement of growth of beneficial bifidobacteria, improved absorption of calcium and magnesium, and improved detoxification of the body. Galacto - oligosaccharides are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. Many factors have influence on this reaction e.g. temperature, origin of enzyme, concentration of substrate. This reaction can be carried out in batch and continuous system. We used membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 KDa). Lactose in phosphate buffer (200 g.L-1), recombined whey (197 g.L-1) and ultrafiltration permeate (320 g.L-1) were used as substrate. Concentration of used enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. Temperature during reaction was 37 °C. Reaction product were analysed by HPLC with cation exchange column, demineralised water was used as the mobile phase. The highest
Název v anglickém jazyce
Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor
Popis výsledku anglicky
Galacto-oligosaccharides have many biological functions, e.g. selective improvement of growth of beneficial bifidobacteria, improved absorption of calcium and magnesium, and improved detoxification of the body. Galacto - oligosaccharides are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. Many factors have influence on this reaction e.g. temperature, origin of enzyme, concentration of substrate. This reaction can be carried out in batch and continuous system. We used membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 KDa). Lactose in phosphate buffer (200 g.L-1), recombined whey (197 g.L-1) and ultrafiltration permeate (320 g.L-1) were used as substrate. Concentration of used enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. Temperature during reaction was 37 °C. Reaction product were analysed by HPLC with cation exchange column, demineralised water was used as the mobile phase. The highest
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CD-ROM of Full Texts CHISA 2008
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Název nakladatele
Process Engineering Publisher
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 8. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—