Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Příprava galaktooligosacharidů v membránovém reaktoru

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021225 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Galacto-oligosaccharides have many biological functions, e.g. selective improvement of growth of beneficial bifidobacteria, improved absorption of calcium and magnesium, and improved detoxification of the body. Galacto - oligosaccharides are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. Many factors have influence on this reaction e.g. temperature, origin of enzyme, concentration of substrate. This reaction can be carried out in batch and continuous system. We used membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 KDa). Lactose in phosphate buffer (200 g.L-1), recombined whey (197 g.L-1) and ultrafiltration permeate (320 g.L-1) were used as substrate. Concentration of used enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. Temperature during reaction was 37 °C. Reaction product were analysed by HPLC with cation exchange column, demineralised water was used as the mobile phase. The highest

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor

  • Popis výsledku anglicky

    Galacto-oligosaccharides have many biological functions, e.g. selective improvement of growth of beneficial bifidobacteria, improved absorption of calcium and magnesium, and improved detoxification of the body. Galacto - oligosaccharides are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D-galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. Many factors have influence on this reaction e.g. temperature, origin of enzyme, concentration of substrate. This reaction can be carried out in batch and continuous system. We used membrane reactor with ultrafiltration ceramic membrane (150 KDa). Lactose in phosphate buffer (200 g.L-1), recombined whey (197 g.L-1) and ultrafiltration permeate (320 g.L-1) were used as substrate. Concentration of used enzyme Maxilact LX 5000 was 2 g.L-1. Temperature during reaction was 37 °C. Reaction product were analysed by HPLC with cation exchange column, demineralised water was used as the mobile phase. The highest

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CD-ROM of Full Texts CHISA 2008

  • ISBN

    978-80-02-02047-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 8. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku