Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Preparation of the galactooligosaccharides in the batch reactor: Comparison of a commercial ?-galactosidase and crude cell extracts from lactic acid bacteria

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024389" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024389 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Preparation of the galactooligosaccharides in the batch reactor: Comparison of a commercial ?-galactosidase and crude cell extracts from lactic acid bacteria

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Galactooligosaccharides are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. Many factors have influence on this reaction e.g. temperature, concentration of substrate and origin of enzyme. Enzymes from different sources produce different types of galactooligosaccharides. We used three different type of enzyme in this work. The one of them was from commercial source and the other two were isolated from bacteria in form of crude cell extract. Lactobacillus delbruckii ssp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus were used as bacteria sources and Maxilact LX 5000 was used as commercial source. Lactose in buffer, ultrafiltration permeate and recombined wheywere used as substrates. The concentration of enzymes was 0.5 U.mL-1 and concentration of used substrates was 50 g.L-1. The highest yield was obtained for both crude cell extracts but Lactobacillus delbruckii ssp. bulgaricus had lower yie

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of the galactooligosaccharides in the batch reactor: Comparison of a commercial ?-galactosidase and crude cell extracts from lactic acid bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    Galactooligosaccharides are produced from lactose by a glycosyl transfer of one or more D galactosyl units onto the D-galactose moiety of lactose catalysed by ?-galactosidase. Many factors have influence on this reaction e.g. temperature, concentration of substrate and origin of enzyme. Enzymes from different sources produce different types of galactooligosaccharides. We used three different type of enzyme in this work. The one of them was from commercial source and the other two were isolated from bacteria in form of crude cell extract. Lactobacillus delbruckii ssp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus were used as bacteria sources and Maxilact LX 5000 was used as commercial source. Lactose in buffer, ultrafiltration permeate and recombined wheywere used as substrates. The concentration of enzymes was 0.5 U.mL-1 and concentration of used substrates was 50 g.L-1. The highest yield was obtained for both crude cell extracts but Lactobacillus delbruckii ssp. bulgaricus had lower yie

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2010

  • ISBN

    978-80-02-02210-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher, Novosad, J.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku