Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

FUNKČNÍ PARAMETRY OBALŮ VERSUS POŽADAVKY NA KONKRÉTNÍ APLIKACI, KONTROLA VLASTNOSTÍ OBALU

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022428" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022428 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    FUNKČNÍ PARAMETRY OBALŮ VERSUS POŽADAVKY NA KONKRÉTNÍ APLIKACI, KONTROLA VLASTNOSTÍ OBALU

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na obaly potravin je kladena celá řada nároků, např. zdravotní nezávadnost, ekologická přijatelnost atd. Z technologického hlediska nejvýznamnějšími vlastnostmi obalů jsou funkční parametry, tj. soubor vlastností, které podmiňují vhodnost obalového prostředku pro to dané použití. Významnými funkčními parametry tak jsou mechanické vlastnosti, tepelná stabilita, bariérové parametry, optické vlastnosti, korozní stabilita a řada dalších. Tyto funkční vlastnosti obalů by výrobce potravin měl umět podrobně specifikovat. To je důležité zejména v situaci, kdy se hledá příčina problémů. Požadavek na specifikaci funkčních vlastností obalových prostředků je obsažen i ve standardech BRC či IFS, jejichž naplnění je v současnosti po výrobcích potravin vyžadováno obchodními organizacemi. Text přináší přehled základních funkčních parametrů jednotlivých skupin obalových prostředků, které by měl být výrobce potraviny schopen specifikovat, a dále způsoby, jakými je možné prokazovat vhodnost systému balen

  • Název v anglickém jazyce

    FUNCTIONAL PARAMETERS OF PACKAGES VS REQUIREMENTS FOR A PARTICULAR APPLICATION, THE CONTROL OF PACKAGE CHARACTERISTICS

  • Popis výsledku anglicky

    The food packages must meet a rather wide scale of requirements, e.g. food contact suitability, environment acceptability, etc. The functional parameters are the most important characteristics conditioning the package application for particular food product. Significant functional parameters include mechanical properties, temperature resistance, barrier as well as optical parameters, corrosion resistance, etc. The food producer should be able to specify precisely these parameters for used packaging materials. This is especially important in the case, when the cause of product defects is identified. The requirement of the specification of package function parameters is built in BRC as well as IFS standards. The text provides the review of basic functional parameters of food packages and the ways, how to prove the efficiency of packaging system for particular food product.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení

  • ISBN

    978-80-7080-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    28. 4. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku