FUNKČNÍ PARAMETRY OBALŮ VERSUS POŽADAVKY NA KONKRÉTNÍ APLIKACI, KONTROLA VLASTNOSTÍ OBALU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022428" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022428 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
FUNKČNÍ PARAMETRY OBALŮ VERSUS POŽADAVKY NA KONKRÉTNÍ APLIKACI, KONTROLA VLASTNOSTÍ OBALU
Popis výsledku v původním jazyce
Na obaly potravin je kladena celá řada nároků, např. zdravotní nezávadnost, ekologická přijatelnost atd. Z technologického hlediska nejvýznamnějšími vlastnostmi obalů jsou funkční parametry, tj. soubor vlastností, které podmiňují vhodnost obalového prostředku pro to dané použití. Významnými funkčními parametry tak jsou mechanické vlastnosti, tepelná stabilita, bariérové parametry, optické vlastnosti, korozní stabilita a řada dalších. Tyto funkční vlastnosti obalů by výrobce potravin měl umět podrobně specifikovat. To je důležité zejména v situaci, kdy se hledá příčina problémů. Požadavek na specifikaci funkčních vlastností obalových prostředků je obsažen i ve standardech BRC či IFS, jejichž naplnění je v současnosti po výrobcích potravin vyžadováno obchodními organizacemi. Text přináší přehled základních funkčních parametrů jednotlivých skupin obalových prostředků, které by měl být výrobce potraviny schopen specifikovat, a dále způsoby, jakými je možné prokazovat vhodnost systému balen
Název v anglickém jazyce
FUNCTIONAL PARAMETERS OF PACKAGES VS REQUIREMENTS FOR A PARTICULAR APPLICATION, THE CONTROL OF PACKAGE CHARACTERISTICS
Popis výsledku anglicky
The food packages must meet a rather wide scale of requirements, e.g. food contact suitability, environment acceptability, etc. The functional parameters are the most important characteristics conditioning the package application for particular food product. Significant functional parameters include mechanical properties, temperature resistance, barrier as well as optical parameters, corrosion resistance, etc. The food producer should be able to specify precisely these parameters for used packaging materials. This is especially important in the case, when the cause of product defects is identified. The requirement of the specification of package function parameters is built in BRC as well as IFS standards. The text provides the review of basic functional parameters of food packages and the ways, how to prove the efficiency of packaging system for particular food product.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení
ISBN
978-80-7080-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
28. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—