Charakterizace produkce exopolysacharidů bakteriemi mléčného kvašení v mléku a syrovátce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022450" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022450 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace produkce exopolysacharidů bakteriemi mléčného kvašení v mléku a syrovátce
Popis výsledku v původním jazyce
Byla hodnocena schopnost tvorby exopolysacharidů tří kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus (J2L, 364 a 767), dvou kmenů Streptococcus thermophilus (70 and 144), jednoho kmene Lactobacillus helveticus (466) a čtyř jogurtových kultur (21, 25, 31a 176) při kultivaci v mléce a v syrovátce. Největší množství exopolysacharidů syntetizovala v mléce jogurtová kultura 31 (208 mg/kg) a v syrovátce kultura 25 (256 mg/kg). Největší viskozity bylo dosaženo při kultivaci jogurtovou kulturou 176 (v mléce 1278 mPa s, v syrovátce 13.2 mPa s), i když tyto kultury neprodukovaly největší množství exopolysacharidů (v mléce 161 mg/kg, v syrovátce whey 126 mg/kg).
Název v anglickém jazyce
Characterisation of lactic acid bacteria exopolysaccharides production in milk and whey
Popis výsledku anglicky
The ability of the synthesis of exopolysaccharides was evaluated for three strains of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus (J2L, CCDM 364 and 767), two strains of Streptococcus thermophilus (CCDM 70 and 144), one strain of Lactobacillus helveticus (CCDM 466) and four yoghurt cultures (CCDM 21, 25, 31 and 176) during the cultivation within milk and whey. The highest amount of exopolysaccharides was synthetised by yoghurt culture CCDM 31 (208 mg/kg) in milk and by yoghurt culture CCDM 25 (256 mg/kg)in whey. The highest viscosity was recorded by the products of yoghurt culture CCDM 176 (fermented milk 1278 mPa s, fermented whey 13.2 mPa s) although this culture did not produce the highest amount of polysaccharides (fermented milk 161 mg/kg, fermented whey 126 mg/kg).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-068-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VFUT
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 6. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—