Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace produkce exopolysacharidů bakteriemi mléčného kvašení v mléku a syrovátce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022450" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022450 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakterizace produkce exopolysacharidů bakteriemi mléčného kvašení v mléku a syrovátce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla hodnocena schopnost tvorby exopolysacharidů tří kmenů Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus (J2L, 364 a 767), dvou kmenů Streptococcus thermophilus (70 and 144), jednoho kmene Lactobacillus helveticus (466) a čtyř jogurtových kultur (21, 25, 31a 176) při kultivaci v mléce a v syrovátce. Největší množství exopolysacharidů syntetizovala v mléce jogurtová kultura 31 (208 mg/kg) a v syrovátce kultura 25 (256 mg/kg). Největší viskozity bylo dosaženo při kultivaci jogurtovou kulturou 176 (v mléce 1278 mPa s, v syrovátce 13.2 mPa s), i když tyto kultury neprodukovaly největší množství exopolysacharidů (v mléce 161 mg/kg, v syrovátce whey 126 mg/kg).

  • Název v anglickém jazyce

    Characterisation of lactic acid bacteria exopolysaccharides production in milk and whey

  • Popis výsledku anglicky

    The ability of the synthesis of exopolysaccharides was evaluated for three strains of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus (J2L, CCDM 364 and 767), two strains of Streptococcus thermophilus (CCDM 70 and 144), one strain of Lactobacillus helveticus (CCDM 466) and four yoghurt cultures (CCDM 21, 25, 31 and 176) during the cultivation within milk and whey. The highest amount of exopolysaccharides was synthetised by yoghurt culture CCDM 31 (208 mg/kg) in milk and by yoghurt culture CCDM 25 (256 mg/kg)in whey. The highest viscosity was recorded by the products of yoghurt culture CCDM 176 (fermented milk 1278 mPa s, fermented whey 13.2 mPa s) although this culture did not produce the highest amount of polysaccharides (fermented milk 161 mg/kg, fermented whey 126 mg/kg).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-068-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VFUT

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 6. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku