Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00022881" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00022881 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výběr vysoko-autolytických kmenů Lactobacillus helveticus pomocí detekce genů kódujících peptidoglykan-hydrolasy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při výrobě sýrů s dohřívanou sýřeninou se používají jako zákysové kultury kmeny Lb. helveticus disponující vysokou intracelulární proteolytickou aktivitou, která může velice pozitivně ovlivňovat zrání sýrů. Podmínkou ovlivnění zrání proteolytickým systémem je ovšem otevření bakteriální buňky, tzv. autolýza, a uvolnění proteolytických enzymů do těsta sýru. Autolýza je definována jako štěpení peptidoglykanu enzymy s peptidoglycan hydrolasovou specificitou, a je jedním ze zásadních kritérií při výběru kmenů pro výrobu sýru. Kmeny Lb. helveticus se mezi sebou liší v autolytických aktivitách, ale stále nejsou objasněny příčiny těchto rozdílů. Cílem této práce bylo zjistit, jestli je možné vybírat k výrobě sýrů vysoko-autolytické kmeny Lactobacillus helveticus na základě genového vybavení, tedy přítomnosti či nepřítomnosti genů kódujících peptidoglycan hydrolasy, a zároveň alespoň částečně objasnit příčinu rozdílů v autolýze mezi jednotlivými kmeny. U sbírky 25 kmenů Lb.helveticus pocházejíc

  • Název v anglickém jazyce

    High autolytic Lactobacillus helveticus strain selection using detection of peptidoglycan hydrolases genes

  • Popis výsledku anglicky

    Lactobacillus helveticus is mainly used in cheese manufacture as starter culture. Its intracellular proteolytic enzymes influence positively cheese ripening. The autolysis of the bacterial cell is crucial for intracellular enzyme release Autolysis is defined as a degradation of peptidoglycan by enzymes having hydrolytic specificity, i.e. peptidoglycan hydrolases (PGHs). It was shown that Lactobacillus helveticus strains differed in their autolytic activity among each other but it´s still not known an origin of this difference. The goal of this study was to select a high autolytic strain of Lactobacillus helveticus on the genomic basis, to detect presence or absence of potential PGH genes, and to explain the reason of different autolytic activity amongLactobacillus helveticus strains. The genetic diversity of 25 Lactobacillus helveticus strains from different origin and biotope was evaluated by pulsed field gel electrophoreses (PFGE) and the difference of autolytic activity among these

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku