Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The nine peptidoglycan hydrolases in Lactobacillus helveticus are ubiquitous and early transciped

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43891873" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43891873 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.04.015" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.04.015</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.04.015" target="_blank" >10.1016/j.ijfoodmicro.2011.04.015</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The nine peptidoglycan hydrolases in Lactobacillus helveticus are ubiquitous and early transciped

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Peptidoglycan hydrolases (PGHs) are bacterial enzymes that can hydrolyze the peptidoglycan in bacterial cell wall leading to autolysis. By releasing intracellular enzymes, autolysis of Lactobacillus helveticus has important applications in cheese ripening as its extent varied from strain to strain. Nine genes coding PGHs were previously annotated in the genome of the high autolytic strain L. helveticus DPC 4571. This study was conducted to evaluate the clone diversity of the nine PGHs genes within a collection of 24 L. helveticus strains, highly diverse in terms of origin, biotope and autolytic activity. Pulsed field gel electrophoresis was applied to assess the genomic diversity of the 24 strains. The presence or absence of nine PGHs genes was verified for all L. helveticus strains. Nucleotide and deduced amino acid sequence were compared for six relevant strains. Finally, gene expression was monitored by reverse transcription during growth and by zymogram for 12 strains. The nine PGH

  • Název v anglickém jazyce

    The nine peptidoglycan hydrolases in Lactobacillus helveticus are ubiquitous and early transciped

  • Popis výsledku anglicky

    Peptidoglycan hydrolases (PGHs) are bacterial enzymes that can hydrolyze the peptidoglycan in bacterial cell wall leading to autolysis. By releasing intracellular enzymes, autolysis of Lactobacillus helveticus has important applications in cheese ripening as its extent varied from strain to strain. Nine genes coding PGHs were previously annotated in the genome of the high autolytic strain L. helveticus DPC 4571. This study was conducted to evaluate the clone diversity of the nine PGHs genes within a collection of 24 L. helveticus strains, highly diverse in terms of origin, biotope and autolytic activity. Pulsed field gel electrophoresis was applied to assess the genomic diversity of the 24 strains. The presence or absence of nine PGHs genes was verified for all L. helveticus strains. Nucleotide and deduced amino acid sequence were compared for six relevant strains. Finally, gene expression was monitored by reverse transcription during growth and by zymogram for 12 strains. The nine PGH

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Microbiology

  • ISSN

    0168-1605

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    148

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

    000292490200001

  • EID výsledku v databázi Scopus