Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Autolýza Lactobacillus helveticus 121

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021155" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021155 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Autolýza Lactobacillus helveticus 121

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kmen Lactobacillus helveticus 121 byl druhově určen pomocí Api-testu a druhově specifické PCR. Autolýza tohoto kmene byla sledována ve 3 pufrech s následným Gramovo barvením. Pomocí této techniky byly srovnány 2 metody: i) kultivace 12 dní při teplotě 13°C a ii) kultivace 4 hod. při 42 °C pomocí přístroje BioTek cell. Nejsilnější autolýza byla pozorována při 12ti denní kultivaci ve fosfátovém pufru o pH 6The strongest autolysis achieved using the 12 day assay in a phosphate buffer with pH 6, a dosáhlahodnoty 28.9%. Při 4 hodinové kultivaci při 42 °C ive fosfátovém pufru o pH 7 byla maximální autolýza 1,5%. Autolýzu bylo také možno pozovat pomocí světelné mikroskopie. Zlyzované / poškozené buňky byly červené a nezlyzované buňky byly modro-fialové. Kmen Lactobacillus helveticus 121 ije proto považován za středně autolytický.

  • Název v anglickém jazyce

    Autolysis of Lactobacillus helveticus 121

  • Popis výsledku anglicky

    The Lactobacillus helveticus strain 121 used in this study was confirmed to be helveticus species by API-test and by PCR with species-specific primers. Autolysis of this strain was evaluated by an assay using three different buffers, followed by observation of Gram staining by optical microscopy. Using these techniques we compared two methods: i) cultivation during 12 days at a controlled temperature of 13 °C and ii) cultivation for 4 hours at 42 °C using a BioTek cell. The strongest autolysis achievedusing the 12 day assay in a phosphate buffer with pH 6 was 28.9%. Whereas, when the 4-hours method at 42 °C in a phosphate buffer with pH 7 was used, the maximal autolysis was 1.5%. It was able to evaluate the autolysis by light microscopy. The lysed / damaged cells were red in contrast to no-lysed cells colored in blue-violet. Lactobacillus helveticus 121 is therefore considered as a medially autolytic strain.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-695-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku