Autolýza Lactobacillus helveticus 121
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021155" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021155 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Autolýza Lactobacillus helveticus 121
Popis výsledku v původním jazyce
Kmen Lactobacillus helveticus 121 byl druhově určen pomocí Api-testu a druhově specifické PCR. Autolýza tohoto kmene byla sledována ve 3 pufrech s následným Gramovo barvením. Pomocí této techniky byly srovnány 2 metody: i) kultivace 12 dní při teplotě 13°C a ii) kultivace 4 hod. při 42 °C pomocí přístroje BioTek cell. Nejsilnější autolýza byla pozorována při 12ti denní kultivaci ve fosfátovém pufru o pH 6The strongest autolysis achieved using the 12 day assay in a phosphate buffer with pH 6, a dosáhlahodnoty 28.9%. Při 4 hodinové kultivaci při 42 °C ive fosfátovém pufru o pH 7 byla maximální autolýza 1,5%. Autolýzu bylo také možno pozovat pomocí světelné mikroskopie. Zlyzované / poškozené buňky byly červené a nezlyzované buňky byly modro-fialové. Kmen Lactobacillus helveticus 121 ije proto považován za středně autolytický.
Název v anglickém jazyce
Autolysis of Lactobacillus helveticus 121
Popis výsledku anglicky
The Lactobacillus helveticus strain 121 used in this study was confirmed to be helveticus species by API-test and by PCR with species-specific primers. Autolysis of this strain was evaluated by an assay using three different buffers, followed by observation of Gram staining by optical microscopy. Using these techniques we compared two methods: i) cultivation during 12 days at a controlled temperature of 13 °C and ii) cultivation for 4 hours at 42 °C using a BioTek cell. The strongest autolysis achievedusing the 12 day assay in a phosphate buffer with pH 6 was 28.9%. Whereas, when the 4-hours method at 42 °C in a phosphate buffer with pH 7 was used, the maximal autolysis was 1.5%. It was able to evaluate the autolysis by light microscopy. The lysed / damaged cells were red in contrast to no-lysed cells colored in blue-violet. Lactobacillus helveticus 121 is therefore considered as a medially autolytic strain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2008 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-695-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—