Demineralization of salted whey by electrodialysis.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023782" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023782 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Demineralization of salted whey by electrodialysis.
Popis výsledku v původním jazyce
Whey is a by-product from the production of cheese or curd, nowadays one of the main products in dairy industry. However, the utilization of whey is limited by its high content of salts. Demineralization is therefore necessary for further processing of whey. In this study, a special attention was paid to desalination of whey with added salt (1-3% w/w NaCl). The aim was to simulate processing of whey from the industial production of Cheddar and blue veined cheeses. In our experiments we used fresh cheesewhey obtained after rennet coagulation. Whey was microfiltrated on filtration unit ARNO 700 (Mikropur a.s., Hradec Králové, Czech Republic) with a tubular three channel ceramic TAMI-Industries membrane (1.4 ?m; 35 °C; 0.125 MPa). Sodium chloride was then added to a part of whey to obtain salted whey. All types of whey were consequently desalted by electrodialysis (ED). We used a lab-scale electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, Czech Republic) to remove ions from n
Název v anglickém jazyce
Demineralization of salted whey by electrodialysis.
Popis výsledku anglicky
Whey is a by-product from the production of cheese or curd, nowadays one of the main products in dairy industry. However, the utilization of whey is limited by its high content of salts. Demineralization is therefore necessary for further processing of whey. In this study, a special attention was paid to desalination of whey with added salt (1-3% w/w NaCl). The aim was to simulate processing of whey from the industial production of Cheddar and blue veined cheeses. In our experiments we used fresh cheesewhey obtained after rennet coagulation. Whey was microfiltrated on filtration unit ARNO 700 (Mikropur a.s., Hradec Králové, Czech Republic) with a tubular three channel ceramic TAMI-Industries membrane (1.4 ?m; 35 °C; 0.125 MPa). Sodium chloride was then added to a part of whey to obtain salted whey. All types of whey were consequently desalted by electrodialysis (ED). We used a lab-scale electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, Czech Republic) to remove ions from n
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CHISA 2010
ISBN
978-80-02-02210-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Název nakladatele
Process Engineering Publisher, Novosad, J.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—