Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Demineralizace sladké syrovátky.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022429" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022429 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Demineralizace sladké syrovátky.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V

  • Název v anglickém jazyce

    Demineralization of cheese whey

  • Popis výsledku anglicky

    Highh salt content is limiting factor for utilisation of whey. Desalting of whey and whey with added salt (1 % NaCl) was performed on electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). ED was monitored by measurement of conductivity, pH and concentration of cations by capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., The Netherlands). Whey in both cases was desalted to 95 % in 50 and 65 min. Monovalent cations are removed preferably.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2009

  • ISBN

    978-80-86059-51-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Srní

  • Datum konání akce

    19. 10. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku