Demineralizace sladké syrovátky.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022429" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022429 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Demineralizace sladké syrovátky.
Popis výsledku v původním jazyce
Vysoký obsah solí v syrovátce omezuje možnosti jejího využití. Minerální látky ovlivňují také chuť a nutriční hodnotu syrovátkových produktů. K odsolení sladké kravské syrovátky a syrovátky s přídavkem soli (1 % hm. NaCl) byla použita elektrodialyzační jednotka ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). Během demineralizace byly sledovány změny vodivosti a pH. Vzorky diluátu byly odebírány v 10 minutových intervalech a následně analyzovány pomocí kapilární elektroforézy PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Nizozemí). Kationty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) byly detekovány DAD detektorem při 206 nm a kvantifikovány na základě kalibrace. Při stanovení byla využita negativní detekce s imidazolem v základním elektrolytu. Při elektrodialýze jsou přednostně odstraňovány jednomocné kationty. V syrovátce bez přidané soli byl zaznamenán pokles koncentrace K+ z počáteční koncentrace 1,67 g/l na 0,02 g/l, Na+ z 0,43 g/l na 0,02 g/l, Ca2+ z 0,45 g/l na 0,07 g/l a Mg2+ z 0,12 g/l na 0,03 g/l. V
Název v anglickém jazyce
Demineralization of cheese whey
Popis výsledku anglicky
Highh salt content is limiting factor for utilisation of whey. Desalting of whey and whey with added salt (1 % NaCl) was performed on electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stráž pod Ralskem, ČR). ED was monitored by measurement of conductivity, pH and concentration of cations by capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., The Netherlands). Whey in both cases was desalted to 95 % in 50 and 65 min. Monovalent cations are removed preferably.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CHISA 2009
ISBN
978-80-86059-51-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
19. 10. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—