Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Electrodialysis in whey desalting process.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024316" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024316 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Electrodialysis in whey desalting process.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The utilization of whey is limited by its high content of salts. We used electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stra´zˇ pod Ralskem, Czech Republic) to remove ions from sweet whey and whey with added salt (1% w/w of NaCl) and observed conductivity changes during the process. Samples were taken every 10 min and the drop in K?, Na?, Ca2?, Mg2? was measured by capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, The Netherlands). Ions were detected with the DAD detector at 206 nm and the quantity was determined according to calibration. The negative detection with imidazole in the basic electrolyte was used. Normal whey was desalted in 50 min from the conductivity of 4.83 mS/cm to 0.32 mS/cm. Concentration of Na decreased from 0.43g/L to 0.02 g/L, Ca2? from 0.45 g/L to 0.07 g/L. Salted whey was demineralized in 65 min from 18.41 mS/cm to 0.34 mS/cm. The Na? concentration decreased from 3.92 g/ L to 0.08 g/L, Ca2? from 0.33 g/L to

  • Název v anglickém jazyce

    Electrodialysis in whey desalting process.

  • Popis výsledku anglicky

    The utilization of whey is limited by its high content of salts. We used electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a.s., Stra´zˇ pod Ralskem, Czech Republic) to remove ions from sweet whey and whey with added salt (1% w/w of NaCl) and observed conductivity changes during the process. Samples were taken every 10 min and the drop in K?, Na?, Ca2?, Mg2? was measured by capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, The Netherlands). Ions were detected with the DAD detector at 206 nm and the quantity was determined according to calibration. The negative detection with imidazole in the basic electrolyte was used. Normal whey was desalted in 50 min from the conductivity of 4.83 mS/cm to 0.32 mS/cm. Concentration of Na decreased from 0.43g/L to 0.02 g/L, Ca2? from 0.45 g/L to 0.07 g/L. Salted whey was demineralized in 65 min from 18.41 mS/cm to 0.34 mS/cm. The Na? concentration decreased from 3.92 g/ L to 0.08 g/L, Ca2? from 0.33 g/L to

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Desalination and Water Treatment

  • ISSN

    1944-3994

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1-3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000276641600032

  • EID výsledku v databázi Scopus