Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F12%3A%230000126" target="_blank" >RIV/28676092:_____/12:#0000126 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/12:43894942
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv složení slané syrovátky na průběh odsolování pomocí elektrodialýzy
Popis výsledku v původním jazyce
V mlékárenství má velký potenciál elektrodialýza (ED). Umožňuje rychle a s nízkými provozními náklady eliminovat minerální látky ve velkém rozsahu. Přináší řadu výhod oproti ostatním metodám separace minerálních látek, navíc ji lze poměrně snadno začlenit do stávající mlékárenské technologie a umožňuje dobrou návaznost na další procesy zpracování syrovátky. Funguje na principu migrace iontů přes nabité membrány vlivem rozdílu elektrických potenciálů9. Elektrodialyzační blok představuje systém anexových a katexových membrán, které tvoří jednotlivé cely umístěné mezi katodou a anodou. Stejnosměrné elektrické pole pak působí na ionty v roztoku přiváděném do těchto cel. Kationty se pohybují ke katodě, jsou přitom propouštěny katexovými membránami a zadržovány membránami anexovými. Obdobně to platí pro anionty10. Výsledkem je, že koncentrace iontů na jedné straně klesá, zatímco na druhé roste. Odsolený proud se nazývá diluát, proud o soli obohacený koncentrát9. U obou elektrod navíc cirkuluje tzv. elektrodový roztok, který zajišťuje pravidelné omývání jejich povrchu a neúčastní se elektrodialyzační separace11. Separace je tedy dosahováno vlivem elektrického pole a na základě rozdílné permselektivity iontovýměnných membrán pro jednotlivé složky roztoku. Cílem této práce bylo sledovat průběh elektrodialýzy obnovené kravské syrovátky v závislosti na obsahu sušiny a přidané soli.
Název v anglickém jazyce
Effect of composition of salted whey on desalination process by electrodialysis
Popis výsledku anglicky
Demineralization of reconstituted whey was observed as a function of dry matter (7, 14, 21%) and salt addition (1, 2, 3% w/w NaCl). Six model solutions were desalted by a lab-scale electrodialysis unit ED-Z mini (Mega a. s., Stráž pod Ralskem). Electrodialysis efficiency was assessed in terms of process velocity, the proportion of removed minerals and drop in conductivity of diluate. Samples were taken in 10 minutes intervals and as target conductivity decrease was reached. The concentration of main milk cations (K+, Ca2+, Na+, Mg2+) was determined subsequently using capillary electrophoresis PrinCE-C 750 (Prince Technologies B.V., Emmen, Netherlands). Whey with no added salt was demineralized in 35 minutes, 95% of all salts was removed. As the dry matter of whey rises, electrodialysis time extends linearly. The addition of sodium chloride prolonged demineralization time to 45 minutes. Each additional multiple of NaCl led to 20-25 minutes extension of the process period. From all model solutions 90-95% of all ions were removed. Cations migrated in the order K+, Na+, Mg2+ a Ca2+. Monovalent ions were removed in the range of 85-100%, bivalent in 60-96%. It was demonstrated that even highly concentrated or salted whey can be desalted quickly and without any operating difficulties using electrodialysis. Its application possibilities in dairy industry expands thus a lot.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FR-TI1%2F470" target="_blank" >FR-TI1/470: *Progresivní technologie zpracování slané syrovátky z výroby sýrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
219-222
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—