Využití elektrodialýzy při zpracování kyselé syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900567" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900567 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití elektrodialýzy při zpracování kyselé syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv složení a množství suroviny, čištění membrán a kontinuálního režimu elektrodialýzy na průběh demineralizace kyselé syrovátky. Elektrodialýza (ED) probíhala na laboratorní jednotce ED-Z Mini s heterogenními membránami RALEX(R). ÚčinnostED byla posouzena dle poklesu obsahu minerálních látek a kyseliny mléčné. Čerstvá kyselá syrovátka byla odsolena za 30 min, zahuštěná syrovátka za 100 min. Odstraněno bylo 93 % všech přítomných solí a 86 % kyseliny mléčné. Dvojnásobný objem syrovátky bylodsolen za 2,5x násobek času. Bez čištění membrán se ED prodloužila o 35 min. Při kontinuálním režimu demineralizace bylo odstraněno 50 % všech přítomných solí a 64 % kyseliny mléčné.
Název v anglickém jazyce
Electrodialysis in acid whey processing
Popis výsledku anglicky
The effect of composition and volume of raw materials, cleaning of membranes and continual mode of electrodialysis on acid whey demineralization was studied. Electrodialysis (ED) was performed using ED-Z Mini unit with heterogeneous RALEX(R) membranes. The efficiency of the process was determined according to the decrease in mineral salts and lactic acid concentration. Native acid whey was desalted in 30 min, concentrated whey was desalted in 100 min. About 93% of all salts and 86% of lactic acid were removed. Double volume of raw material was desalted in 2.5x multiple of required time. ED without cleaning of membranes prolonged by 35 min. During ED in continual mode 50% of all salts and 64% of lactic acid were removed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
150
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
3-4
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—