Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití elektrodialýzy při zpracování kyselé syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900567" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900567 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití elektrodialýzy při zpracování kyselé syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv složení a množství suroviny, čištění membrán a kontinuálního režimu elektrodialýzy na průběh demineralizace kyselé syrovátky. Elektrodialýza (ED) probíhala na laboratorní jednotce ED-Z Mini s heterogenními membránami RALEX(R). ÚčinnostED byla posouzena dle poklesu obsahu minerálních látek a kyseliny mléčné. Čerstvá kyselá syrovátka byla odsolena za 30 min, zahuštěná syrovátka za 100 min. Odstraněno bylo 93 % všech přítomných solí a 86 % kyseliny mléčné. Dvojnásobný objem syrovátky bylodsolen za 2,5x násobek času. Bez čištění membrán se ED prodloužila o 35 min. Při kontinuálním režimu demineralizace bylo odstraněno 50 % všech přítomných solí a 64 % kyseliny mléčné.

  • Název v anglickém jazyce

    Electrodialysis in acid whey processing

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of composition and volume of raw materials, cleaning of membranes and continual mode of electrodialysis on acid whey demineralization was studied. Electrodialysis (ED) was performed using ED-Z Mini unit with heterogeneous RALEX(R) membranes. The efficiency of the process was determined according to the decrease in mineral salts and lactic acid concentration. Native acid whey was desalted in 30 min, concentrated whey was desalted in 100 min. About 93% of all salts and 86% of lactic acid were removed. Double volume of raw material was desalted in 2.5x multiple of required time. ED without cleaning of membranes prolonged by 35 min. During ED in continual mode 50% of all salts and 64% of lactic acid were removed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    150

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    3-4

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus