Kontaminace máku mykotoxiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023848" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023848 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontaminace máku mykotoxiny
Popis výsledku v původním jazyce
Mák setý (Papaver somniferum L.) pěstovaný v České republice je určen především pro potravinářské účely. Svou kvalitou si získal popularitu i v zahraničí a je hojně exportován do mnoha zemí. Od roku 2004 je naše země největším legálním producentem máku na světě. Důsledkem výrazného rozšíření osevních ploch je však i zvyšování výskytu různých chorob, mezi něž patří mimo jiné i různá plísňová onemocnění. Mikroskopické vláknité houby, které způsobují kontaminaci této zemědělské komodity, produkují toxickésekundární metabolity ? mykotoxiny. Vzhledem ke značnému zdravotnímu riziku plynoucímu z přítomnosti mykotoxinů a dosavadnímu nedostatku relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku je třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získatinformace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých pěstitelských ploch v ČR, kdy pěstování odpovídalo ekologickému a integrovanému zemědělství. Pro identifika
Název v anglickém jazyce
Mycotoxin contamination of poppy seeds
Popis výsledku anglicky
Oppium poppy (Papaver somniferum L.) planted in the Czech Republic is intended for usage in food-processing industry. Because of its quality, Oppium poppy is popular even abroad and is exported to many other countries. Czech Republic has been the biggestlegal producer of this plant since 2004. As acreage for Oppium poppy got enlarged, consequently various diseases, e.g. fungi infection, appeared. Fungi produce toxic secondary metabolites ? mycotoxins. The amount of these compounds in poppy seeds shouldbe studied, because mycotoxins are harmless and information about their presence in this plant has not been clarified yet. The knowledge about the amount of mycotoxins in poppy seeds can lead to legislation regulation. Poppy seeds from different localities in the Czech Republic were analyzed and these plants were planted under conditions of ecological and integrated agriculture. Mycotoxin contaminants i) fusarium mycotoxins (deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-glucosid, nivalenol, sum 3-a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92106" target="_blank" >QH92106: Pěstitelské systémy u máku se zaměřením na kvalitu a bezpečnost ekologické a integrované produkce.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XL. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—