Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892910" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892910 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení mykotoxinů ve vzorcích máku zakoupených v maloobchodní síti v roce 2011

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) má v naší zemi dlouhodobou tradici. Díky své kvalitě se český mák stal z hlediska objemu tržeb za exportní produkci čtvrtou nejvýznamnější komoditou rostlinné výroby v České republice. Od roku 2004 je ČR největším legálním světovým producentem máku určeného pro potravinářské účely. Nejen během vegetace máku, ale i při nevhodném skladování může docházet, stejně jako u jiných zemědělských komodit, k napadení plísněmi. Mikroskopické vláknité houby produkují toxické sekundární metabolity, mykotoxiny. Tyto látky představují díky své vysoké toxicitě značné zdravotní riziko pro konzumenty. V současné době není znám dostatek relevantních informací o hladinách mykotoxinů v máku, je tedy třeba sledovat obsah těchto přírodních kontaminantů a získat informace, které povedou k ustanovení patřičných legislativních regulí. V rámci této studie byla analyzována semena máku z různých tuzemských maloobchodních prodejen, jsou zde zastoupeny vzorky pocházející

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of mycotoxins in the poppy seed samples in 2011

  • Popis výsledku anglicky

    Growing of opium poppy (Papaver somniferum L.) has had a long tradition in our country. Thanks to its quality the czech poppy has become number four commodity in crop production in terms of revenue. Since 2004 the Czech republic has been considered the largest legal world producer of opium poppy for food purposes. Fungal infection can occure not only during vegetation, but also during storage under inappropriate conditions just as in any other crop. Microscopic filamentous funghi produce toxic secondarymetabolites - mycotoxins. Due to their high toxicity, these substances represent a serious health risk for consumers. Currently there is a lack of relevant information regarding the presence of mycotoxins in poppy seeds therefore monitoring of levels ofthese natural contaminants and getting information which would lead to appropriate legislative rules establishment is necessary. Within this study, poppy seeds from various retail stores were analyzed. Smaples were represented by poppy c

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92106" target="_blank" >QH92106: Pěstitelské systémy u máku se zaměřením na kvalitu a bezpečnost ekologické a integrované produkce.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sborník příspěvků XLI.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    41

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    93-96

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus