Autentizace máku setého (Papaver somniferum L.) s využitím analýzy DNA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921174" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921174 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Autentizace máku setého (Papaver somniferum L.) s využitím analýzy DNA
Popis výsledku v původním jazyce
Mák setý (Papaver somniferum L.) je důležitá olejnina používaná v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. V české republice má kultivace máku setého dlouhou tradici. Semena českého máku mají dobré nutriční a senzorické vlastnosti a nízký obsah opiátů. Díky tomu jsou důležitou složkou v potravinách nejen v České republice, ale i v mnoho dalších státech střední a východní Evropy. Využívají se pro přípravu pečiva, jako jsou koláče či buchty. V poslední době bylo u makových semen zaznamenáno několik případů falšování. Semena potravinářských odrůd máku byla smíchána s levnějšími semeny z farmaceutických odrůd máku, které obsahují vyšší množství alkaloidů a mají horší senzorické vlastnosti. V této práci jsme testovali možnost odlišení máku setého a jeho variet pomocí DNA analýzy genů důležitých pro biosyntetickou dráhu opiových alkaloidů, jako jsou kodeinon reduktasa (COR) či retikulin epimerasa (REPI). Pro DNA analýzu byla využita polymerasová řetězová reakce (PCR). Vybrané sekvence COR genu umožňují odlišit mák setý od ostatních testovaných máků a rostlin. REPI gen se jeví jako vhodný pro odlišení variet máku setého s nízkým a vysokým obsahem opiových alkaloidů.
Název v anglickém jazyce
Authentication of poppy (Papaver somniferum L.) using DNA analysis
Popis výsledku anglicky
Opium poppy (Papaver somniferum L.) is an important oilseed used in the food and pharmaceutical industries. Poppy cultivation has a long tradition in the Czech Republic. Czech poppy seeds have good nutritional and sensory properties and a low content of opiates. Thanks to this, they are an important ingredient in food not only in the Czech Republic, but also in many other Central and Eastern European countries. They are used to prepare pastries such as cakes or buns. Recently, several cases of adulteration have been reported in poppy seeds. Seeds of food poppy varieties have been mixed with cheaper seeds from pharmaceutical poppy varieties, which contain higher amounts of alkaloids and have poorer sensory properties. In this work, we tested the possibility of differentiating poppies and their varieties by DNA analysis of genes important for the biosynthetic pathway of opium alkaloids, such as codeinone reductase (COR) or reticulin epimerase (REPI). Polymerase chain reaction (PCR) was used for DNA analysis. Selected sequences of the COR gene make it possible to distinguish poppies from other tested poppies and plants. The REPI gene appears to be suitable for distinguishing poppy varieties with low and high opium alkaloid content.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1720263" target="_blank" >QK1720263: Diagnostické metody pro laboratorní kontrolu pravosti máku setého</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů