Geometric Parameters of Wheat Grain Determined by Image Analysis and FEM Approach
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024113" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024113 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/10:00023571
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Geometric Parameters of Wheat Grain Determined by Image Analysis and FEM Approach
Popis výsledku v původním jazyce
Digital image analysis was used to test the quality parameters of six varieties of Triticum aestivum L. and one variety of Triticum duro-compactum L. - projected area, equivalent diameter, MaxFeret and MinFeret (minimum or maximum perpendicular distancebetween parallel tangents touching opposite sides of the profile of the chosen object), perimeter, thickness and crease depth (both measured using a digital calliper) of a kernel ranging from 16.52 - 20.22 mm2, 4.58 - 5.07 mm, 16.70 - 20.82 mm, 6.21 - 7.29 mm, 3.32 - 3.78 mm, 2.69 - 3.12 mm, 0.23 - 0.42 mm. The size data were used for calculation of volumes and surface areas of wheat kernels modelled as a general ellipsoid. The calculation of surface area using finite element method (FEM) was based on computer software MAPLE 9.0 and the results were compared with a simplified method. The volumes of kernels from the ellipsoid model were corrected with consideration of measured average crease depth; the difference was then max. 3.6 %. We
Název v anglickém jazyce
Geometric Parameters of Wheat Grain Determined by Image Analysis and FEM Approach
Popis výsledku anglicky
Digital image analysis was used to test the quality parameters of six varieties of Triticum aestivum L. and one variety of Triticum duro-compactum L. - projected area, equivalent diameter, MaxFeret and MinFeret (minimum or maximum perpendicular distancebetween parallel tangents touching opposite sides of the profile of the chosen object), perimeter, thickness and crease depth (both measured using a digital calliper) of a kernel ranging from 16.52 - 20.22 mm2, 4.58 - 5.07 mm, 16.70 - 20.82 mm, 6.21 - 7.29 mm, 3.32 - 3.78 mm, 2.69 - 3.12 mm, 0.23 - 0.42 mm. The size data were used for calculation of volumes and surface areas of wheat kernels modelled as a general ellipsoid. The calculation of surface area using finite element method (FEM) was based on computer software MAPLE 9.0 and the results were compared with a simplified method. The volumes of kernels from the ellipsoid model were corrected with consideration of measured average crease depth; the difference was then max. 3.6 %. We
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
CEREAL RESEARCH COMMUNICATIONS
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000275647800013
EID výsledku v databázi Scopus
—