Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Size properties of legume seeds of different varieties using image analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024136" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024136 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/10:00023572

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Size properties of legume seeds of different varieties using image analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Image analysis system was used to provide geometric parameters of legume seeds, which are important for designing of engineering processes such as drying, milling, germination etc. Measured features of bean and lentil seeds were projected area, equivalent diameter, MaxFeret, MinFeret and thickness. Three approximation models (an oblate spheroid, two sphere segments, a triaxial ellipsoid) were used to evaluate volume and surface area of lentil and bean seeds of various varieties. The best approximation model was found as the triaxial ellipsoid and the oblate spheroid for bean varieties and two sphere segments for lentil varieties. From the model data estimated specific surface area were ranged from 5.1 - 5.8 cm2/g for bean varieties and 11.57 - 11.95 cm2/g for lentil varieties. Image analysis system provided fast and accurate values of important technological properties of legume such as geometric parameters, volume and surface area.

  • Název v anglickém jazyce

    Size properties of legume seeds of different varieties using image analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Image analysis system was used to provide geometric parameters of legume seeds, which are important for designing of engineering processes such as drying, milling, germination etc. Measured features of bean and lentil seeds were projected area, equivalent diameter, MaxFeret, MinFeret and thickness. Three approximation models (an oblate spheroid, two sphere segments, a triaxial ellipsoid) were used to evaluate volume and surface area of lentil and bean seeds of various varieties. The best approximation model was found as the triaxial ellipsoid and the oblate spheroid for bean varieties and two sphere segments for lentil varieties. From the model data estimated specific surface area were ranged from 5.1 - 5.8 cm2/g for bean varieties and 11.57 - 11.95 cm2/g for lentil varieties. Image analysis system provided fast and accurate values of important technological properties of legume such as geometric parameters, volume and surface area.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    99

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000278578200007

  • EID výsledku v databázi Scopus