Porovnání semen luštěnin českých a tureckých odrůd s využitím analýzy obrazu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021198" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021198 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/08:00020864
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of legume seeds of Czech and Turkish varieties using image analysis
Popis výsledku v původním jazyce
Geometric parameters of legume seeds are very important for designing of engineering processes such as heat treatment, air transport, drying, milling, germination etc. Image analysis system was used to provide these parameters of lentil and bean. Four approximation models (a cone-sphere, an oblate spheroid, two sphere segments, a triaxial ellipsoid) were used to evaluate volume and surface area of lentil and bean varieties. The results were compared with the values obtained from pycnometric method. Thebest approximation model was found as the triaxial ellipsoid and the oblate spheroid for bean varieties and two sphere segments for lentil varieties. Weight and surface area data of white bean was used to develop equation to predict bean surface area. Image analysis system provided fast and accurate values of important technological properties of legume such as geometric parameters, volume and surface area.
Název v anglickém jazyce
Comparison of legume seeds of Czech and Turkish varieties using image analysis
Popis výsledku anglicky
Geometric parameters of legume seeds are very important for designing of engineering processes such as heat treatment, air transport, drying, milling, germination etc. Image analysis system was used to provide these parameters of lentil and bean. Four approximation models (a cone-sphere, an oblate spheroid, two sphere segments, a triaxial ellipsoid) were used to evaluate volume and surface area of lentil and bean varieties. The results were compared with the values obtained from pycnometric method. Thebest approximation model was found as the triaxial ellipsoid and the oblate spheroid for bean varieties and two sphere segments for lentil varieties. Weight and surface area data of white bean was used to develop equation to predict bean surface area. Image analysis system provided fast and accurate values of important technological properties of legume such as geometric parameters, volume and surface area.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Polysaccharides IV, Prague, Czech Republic, 13. 11. - 14. 11. 2008
ISBN
978-80-86238-57-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
—
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
13. 11. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—