Porovnání semen luštěnin s využitím analýzy obrazu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00020975" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00020975 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/08:00020859
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of legume seeds of Czech and Turkish varieties using image
Popis výsledku v původním jazyce
Geometric parameters of legume seeds are very important for designing of engineering processes such as heat treatment, air transport, drying, milling, germination etc. For example, bigger bean seeds germinate faster than smaller and medium ones. Image analysis system was used to provide geometric parameters that are needed for calculation of surface area of lentil and bean. The projected area, equivalent diameter, MaxFeret, MinFeret and thickness of a seed ranged from 46.63 - 131.54 mm2, 7.44 - 12.83 mm, 8.72 - 17.00 mm, 6.34 - 9.72 mm, 4.71 - 7.00 mm, respectively for bean varieties used in the tests. These parameters ranged from 14.41 - 37.28 mm2, 4.28 - 6.28 mm, 4.45 - 7.24 mm, 4.17 - 6.65 mm, 2.39 - 2.61, respectively for lentil varieties. Four approximation models (a cone-sphere, an oblate spheroid, two sphere segments, a triaxial ellipsoid) were used to evaluate volume and surface area of lentil and bean varieties. The results were compared with the values obtained from pycnometr
Název v anglickém jazyce
Comparison of legume seeds of Czech and Turkish varieties using image
Popis výsledku anglicky
Geometric parameters of legume seeds are very important for designing of engineering processes such as heat treatment, air transport, drying, milling, germination etc. For example, bigger bean seeds germinate faster than smaller and medium ones. Image analysis system was used to provide geometric parameters that are needed for calculation of surface area of lentil and bean. The projected area, equivalent diameter, MaxFeret, MinFeret and thickness of a seed ranged from 46.63 - 131.54 mm2, 7.44 - 12.83 mm, 8.72 - 17.00 mm, 6.34 - 9.72 mm, 4.71 - 7.00 mm, respectively for bean varieties used in the tests. These parameters ranged from 14.41 - 37.28 mm2, 4.28 - 6.28 mm, 4.45 - 7.24 mm, 4.17 - 6.65 mm, 2.39 - 2.61, respectively for lentil varieties. Four approximation models (a cone-sphere, an oblate spheroid, two sphere segments, a triaxial ellipsoid) were used to evaluate volume and surface area of lentil and bean varieties. The results were compared with the values obtained from pycnometr
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CD-ROM of Full Texts CHISA 2008
ISBN
978-80-02-02047-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
—
Název nakladatele
Process Engineering Publisher
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 8. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—